Bouw nieuwe woonunits op Woonpark Hierden vertraagt en valt duurder uit

Door Harry Schipper – De realisering van dertig nieuwe woonunits aan de Molenweg op Woonpark Hierden heeft flinke vertraging opgelopen en valt ook nog eens 275.000 euro duurder uit.

Vooral het aansluiten van de nutsvoorzieningen, zoals gas, water en elektra, gaat veel langer duren dan verwacht

Eigenlijk zou de bouw al volgende maand, dus oktober van dit jaar gereed zijn, luidde aanvankelijk de planning. De gemeenteraad had hiervoor in februari van dit jaar het budget vrijgegeven. Maar dat is niet haalbaar, schrijven B en W nu in een brief aan de raad. Daarin staat dat de planning niet gehaald kon worden doordat nodige onderzoeken ontbreken en een ruimtelijke onderbouwing en tekeningen voor de bouw ontbraken. Daardoor kon ook niet eerder de aanvraag voor de benodigde aansluitingen op het hoofdnetwerk van de nutsvoorzieningen de deur uit.

De verwachting is nu dat die aansluitingen pas in mei volgend jaar zijn gerealiseerd. De nieuwe woonunits kunnen daardoor pas rond de zomer van volgend jaar in gebruik worden genomen. Door de vertragingen is er nu te weinig budget om de bouw te realiseren. Ook al omdat de (twaalf) tijdelijke woonunits er nu langer moeten blijven staan, waardoor de kosten hiervoor blijven doorlopen.

De verwachting is nu dat de aanbesteding voor de bouw van de woonunits en de inrichting van de openbare ruimte in en om het park in oktober kan plaatsvinden. De nieuwbouw was noodzakelijk omdat de oude paviljoens waren verouderd, vochtig geworden en bovendien erg gehorig. De wooneenheden zijn bedoeld voor zowel jongeren als volwassenen die door een licht verstandelijke beperking of psychische problematiek een afstand hebben tot de arbeidsmarkt of maatschappij. Op het woonpark werken de begeleiders samen met deze mensen in onder andere de keuken of de bediening van restaurant Het Draakje dat zich ook op het woonpark bevindt.

De gemeente Harderwijk kocht het park enkele jaren terug voor 2,6 miljoen euro om te voorkomen dat het moest opdoeken. Om het sterk verouderde park op te knappen besloot de raad nog eens 1,3 miljoen te investeren. Voor dat geld gingen de zeven verouderde paviljoens tegen de vlakte. Ervoor in de plaats komen nu dus dertig nieuwe woonunits, waarvan 26 zijn bedoeld voor beschermd wonen en vier voor een tijdelijk verblijf. In de tussenliggende periode zijn voor de huidige bewoners een twaalftal tijdelijke woonunits geplaatst.