Hierden scherp op dievengilde dat ‘filmt’ en rondneust in buitengebied

Door Harry Schipper – In het Hierdense buitengebied gaan de achterdeuren – anders nooit op slot en vrijwel altijd gastvrij open - voorlopig wél stevig op slot.

Aanleiding vormen één of meer auto’s en bestelbusjes met groepjes mannen die ervan worden verdacht om, na met hun camera vanaf de weg opnames te maken, later terug te keren om kostbare spullen buit te maken

Zo is de familie Van Essen aan de Brouwersbosweg de dupe geworden van diefstal van hun camper. “Dat moet gebeurd zijn in de nacht van woensdag op donderdag, vertelt Mariska van Essen. Ze vertelt over ‘een rare situatie’, toen woensdagavond om half twaalf haar 21-jarige dochter Nathalie thuiskwam van haar werk. “Ze had onderweg langs de Grevenhofsweg al een auto raar geparkeerd in de berm zien staan. Zonder licht en met niemand erin. Toen ze bij ons via de Snippendalseweg achterom het erf opreed en parkeerde, zag ze twee wat getinte mannen. Ze vond ze griezelig en is vanuit haar auto hard naar binnen gerend. Ze was echt bang. Achteraf denken wij dat die twee te maken hebben gehad met de diefstal van onze camper, die er de volgende ochtend niet meer stond”.

Mariska van Essen ontdekte bij navraag in de buurt dat de mannen in hun busjes zich al dagenlang verdacht gedragen. Een buurtgenoot liep vorige week zondagmiddag ook al tegen een verdachte situatie aangelopen. Het ging het om een rode VW-Transporter T4. Er zaten zo’n vier of vijf mannen in. Het kunnen er meer zijn geweest, maar dat kon hij niet goed zien, want de ramen waren getint. Een van de raampjes was geopend en de man erachter zat met zijn camera opnames te maken. De buurvrouw had ze ook al zien rijden. Ze waren daar eerst geweest en zelfs de dam op gereden. Daar had de buurman een aanhanger staan. Ze waren al uitgestapt, maar toen ze zagen dat zijn vrouw keek, zijn ze weer ingestapt en reden ze weg.

Rode bus

De man wilde hun kenteken noteren, maar ze waren al uit het zicht. Hij is toen met mijn eigen auto erachteraan gegaan en zag ze een tijdje later aan de Brouwersbosweg staan. Daar bleek dus later die week hun camper te zijn gestolen.