Kunstwerk | : | Hanzebaken |
Kunstenaar | : | Marte Röling |
Locatie | : | Strandeiland |
Geplaatst | : | 18 mei 2013 |
Het Hanzebaken, ontworpen en vervaardigd door de gerenommeerde beeldend kunstenaar Marte Röling, is een geschenk van de NV Stadsherstel Harderwijk aan de stad Harderwijk. Het imposante en landschapbepalende kunstwerk, een opvallende water- en landmarkering en een van de meest prominente kunstobjecten in bezit van de stad.
De plek waar Het Hanzebaken staat, op het puntje van de pier van het Strandeiland aan de Boulevardzijde, is een zichtlocatie bij uitstek. Goed te zien vanaf het water en goed te zien vanaf de Boulevard.
Een kogge op een hoge zuil
Het kunstwerk is een ongeveer tien meter hoge en ranke zuil met daar groots bovenop een sculptuur, een kogge varend in woeste golven. De totale hoogte bedraagt zo'n veertien meter. De zuil is van corten-staal. De sculptuur is van polyurethaan, versterkt polyester, bekleed met glasvezel en hoogglans kleurlak. De kogge, het handelsschip dat symbool staat voor de Hanze en voor Harderwijk als Hanzestad in het verleden en heden, is voorzien van bladgoud. De woeste golven zijn diepblauw.
Het hoge Hanzekunstwerk is markant en imposant, een baken. Vandaar de naam, Het Hanzebaken.
Met Het Hanzebaken, vervaardigd door de ook internationaal vermaarde beeldend kunstenaar Marte Röling, heeft Harderwijk een kunstwerk ten geschenke gekregen dat als ‘een monument voor de Hanze in het verleden en heden' bovendien een toeristentrekker zal zijn voor de Hanzestad Harderwijk. Het is dan ook niet zo maar dat de doop van het kunstwerk uitgerekend plaatsvindt op de Internationale Dag van de Hanze.
Blijvende herinnering
Ruim 37 jaren zet Stadsherstel Harderwijk zich in voor het behouden en restaureren van monumentale panden in de historische binnenstad van Harderwijk. Zoals de voormalige timmerwerkplaats aan de Smeepoortenbrink: als bouwval aangekocht, grondig gerestaureerd en daarna verkocht. Evenals het pand op de hoek Bruggestraat/Markt en ‘t Vissershuisje aan de Kleine Markt.
In de afgelopen jaren is echter gebleken dat projectkansen en subsidiemogelijkheden nauwelijks nog haalbaar zijn. Vandaar dat Stadsherstel Harderwijk heeft besloten om zijn activiteiten te beëindigen. Bij wijze van waardige afronding van een periode van bijna vier decennia, schenkt de organisatie een kunstwerk aan de stad. Een kunstobject als blijvende herinnering aan een belangrijke episode in het verre handelsverleden van Harderwijk, én als steeds belangrijker wordende economische en culturele factor van betekenis in het heden: de Hanze.
Marte Röling
Het Hanzebaken is, in opdracht van Stadsherstel Harderwijk, ontworpen en wordt vervaardigd door beeldend kunstenaar Marte Röling. Zij is vooral bekend om haar grote schilderijen en sculpturen. Al vele jaren behoort zij tot de meest gerenommeerde beeldend kunstenaars in Nederland. In het buitenland exposeert Marte Röling vanaf 1959, in tal van Europese landen en de Verenigde Staten.
Marte Röling maakte ondermeer portretten van koningin Beatrix en prins Claus en een serie van vijfenvijftig enorme schilderijen met de beeltenis van levenskunstenaar Henk Jurriaans, haar overleden geliefde. Een ander opmerkelijk kunstwerk van haar hand is de sculptuur ‘Non scholea, sed vitae', pal voor het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit in Groningen.