Het komt voor dat mensen trouwen die geen enkele affectieve relatie hebben, puur vanwege een flinke eenmalige belastingbesparing.
Persoon A wil persoon B een flinke schenking doen. Als A en B trouwen in gemeenschap van goederen, en (kort daarna) uit elkaar gaan, komt er vermogen zonder schenkbelasting bij persoon B terecht. Dat wordt nu aangepakt.Stel persoon A is vermogend, en persoon B niet.
Voor echtgenoten die na 1 januari 2018 trouwen in huwelijksgemeenschap met gelijke aandelen is nog steeds geen sprake van schenkbelasting. Althans, tenzij de Belastingdienst bewijst dat sprake is van een nephuwelijk met alleen fiscale redenen. Er is wel schenkbelasting verschuldigd bij ongelijke delen, dus als het aandeel van de minst vermogende in het totale vermogen hoger wordt dan 50% of het aandeel van de meest vermogende in het totale vermogen toeneemt.
Tip: Gaat u in 2018 trouwen, huwelijksvoorwaarden wijzigen of een samenlevingscontract sluiten of wijzigen, laat u dan goed adviseren over eventuele fiscale gevolgen.De voorgestelde maatregelen hebben mogelijk overkill voor gewone huwelijkspartners en zelfs voor ongehuwd samenwonenden.
Bron: Redactie Accountantsportal