Door Marco Jansen - Op zaterdag 1 juni 2024 wordt de twaalfde editie van de Halve marathon van Ermelo gehouden. Het hardloopevenement stevent af op een recordaantal deelnemers, want zes weken voor de start noteert de organisatie al 828 individuele voorinschrijvingen.
Penningmeester Monique Bos meldt dat er vorig jaar rond deze tijd pas 260 voorinschrijvingen waren. “Vorig jaar waren er uiteindelijk 826 voorinschrijvingen, daar zijn we nu dus al overheen. Toen kwamen er op de dag zelf nog 150 inschrijvingen bij. Er zijn tussen de 850 à 900 individuele deelnemers gefinisht, dat was tot nu toe de editie met de meeste lopers. Het aantal deelnemers loopt jaarlijks wel iets op, maar nu gaat het wel heel hard.”Opvallend is dat ‘maar’ 25% van deze deelnemers vorig jaar ook heeft meegelopen
Bos bemant op vrijdag 31 mei, de dag voor het evenement, het inschrijfbureau bij Café de Veluwe. Tussen 19.00-21.00 uur kunnen deelnemers dan hun startnummers al ophalen. “Je kunt dan ook je hardloopshirt ophalen. Dit is dankzij sponsoren bij het inschrijfgeld inbegrepen. Vorig jaar haalde zeker 25 tot 40% vooraf hun startnummer op, Dit, wordt erg gewaardeerd.”
Op de wedstrijddag is er normaliter nog wel de na-inschrijving, maar hoe dat dit jaar loopt, is de vraag. Dit is nieuw voor de organisatie. “We zijn er nog niet over uit hoeveel mensen er mee kunnen lopen, al gaan we er nog steeds van uit dat iedereen mee kan doen. We proberen het onderste uit de kan te halen. We weten niet waar het eindigt, maar het is ook niet ongelimiteerd”, vertellen medeorganisatoren André Knol en Gert van Diermen. Qua vergunning is de ruimte er wel, maar het moet ook behapbaar blijven voor de organisatie en leuk blijven voor de deelnemers.
Organisatie
De organisatie bestaat uit zeven personen. André Knol (36) is bij de vijfde editie in 2015 toegetreden, nadat hij de eerste twee edities als fanatiek hardloper nog zelf had meegedaan en de 5 kilometer op zijn naam schreef. “Ik zag de potentie als we het strakker zouden organiseren en een belangrijke voorwaarde voor mij was de loop van de Drieërweg naar het dorp halen”, aldus de Ermeloër, die het parcours uitzet.
Gert van Diermen (49) uit Ermelo is coördinator start en finish. Sinds 2018 is hij vrijwilliger. “Ik hielp toen met opbouwen, dranghekken klaarzetten, spandoeken en bewegwijzering ophangen. Ook stond ik bij een oversteekplaats en fietste met de laatste loper mee. Blijkbaar beviel dat de organisatie zo goed dat ik meer ben gaan doen. Het is een heel leuk evenement om mee te helpen”, zegt Van Diermen, die zelf geen hardloper is. “Het voordeel is dat ik geen enkele moeite heb om te zeggen dat ik meehelp in plaats van meeloop.”
Monique Bos is vanaf 2017 betrokken en sinds september 2020 is de Ermelose (45) penningmeester van de Stichting Halve Marathon Ermelo. “Ik begon als hulp met ondersteuning bij het secretariaat en de inschrijvingen. Nu neem ik de startnummers, inschrijvingen en inschrijfportaal voor mijn rekening. Ik hou van organiseren en regelen en dit vind ik een heel leuk evenement.”
Uitvoering en aansturing
Goede faciliteiten, een goed parcours, een uitnodigende sfeer om deel te nemen, voldoende sponsors en een meewerkende omgeving zijn ingrediënten voor een geslaagde editie in 2024. Het evenement, met start en finish in de Stationsstraat, is de afgelopen jaren steeds professioneler neergezet. “Dit lukt mede dankzij sponsoren. Met de inkomsten kunnen we een professioneel bedrijf inhuren voor verkeersregelaars, wat we eerder met eigen vrijwilligers deden. Waar we eerder een paar honderd hekken zelf neerzetten en ophaalden, worden de hekken na afloop nu door een bedrijf opgehaald. We hebben nog steeds wel 60 vrijwilligers nodig, maar als organisatie zitten wij nu meer in de aansturing dan de uitvoering. Zo zie je ook wat goed werkt en wat beter kan.”
Programma
Op zaterdag 1 juni zijn de vrijwilligers al vanaf 10.00 uur in touw, maar de eerste loop is pas om 15.15 uur. Dan start de kidsrun van 1 kilometer, een ‘rondje om de molen’. Vorig jaar waren er voor het eerst meer dan 100 kinderen en nu staat de teller al op 50. Kinderen tot en met 12 jaar mogen hieraan meedoen.
Om 15.40 uur start de Halve marathon; eerst met een rondje van 1,1 kilometer en dan nog vier rondjes van 5 kilometer. De 5 en 10 kilometer beginnen om 16.30 uur; hieraan kun je zowel individueel als met een bedrijf deelnemen. Bedrijventeams bestaan uit drie tot vijf deelnemers, waarbij de eerste drie tijden meetellen voor het klassement. Knol: “Het idee achter de verschillende starttijden is dat rond 18.00 uur de meeste mensen wel gefinisht zijn. Tot 17.40 uur mag je nog een ronde gaan, dat is de vastgestelde uiterste doorkomsttijd. We willen een hoop mensen faciliteren, maar moeten ergens een grens trekken.”
De eerste drie mannen en vrouwen van elke afstand krijgen bloemen en een beker. Prijzengeld is er niet. Wel krijgen alle deelnemers een medaille na afloop.
Dorps karakter
Wat het evenement vooral sterk maakt is de combinatie van prestatie, sportiviteit en gezelligheid. Knol: “In de loop der jaren hebben we veel goodwill opgebouwd bij mensen in de wijk, door vooraf met een brief te informeren. Mensen vinden het bij goed weer een leuk evenement om naar te kijken. Bewoners van het Trefpunt maken er zelfs een feestje van.”
De café’s De Molenaer en De Veluwe houden ’s avonds bij het Molenaarsplein een afterparty met muziek, eten en drankje. Veel deelnemers vinden dit leuk als gezamenlijke afsluiting met familie, vrienden en collega’s van de bedrijvenloop. “Dat is de kracht van ons evenement geworden: we zijn meer een dorpsloop geworden voor Ermeloërs en deelnemers daarbuiten.”
Naast het dorpse karakter vindt Van Diermen het vooral mooi dat het een evenement voor de breedte is. “Van de snelle atleet tot mensen die oefenen voor de 10 of 21 kilometer, collega’s van een bedrijf die ervoor gaan, het kind van 8 dat na een kilometer over de finish komt en de loper met een beperking die ook meedoet. De combinatie van prestatie, sportiviteit en gezelligheid maakt het succes.”
https://halvemarathonermelo.nl
Bijschrift: Gert van Diermen, André Knol en Monique Bos beleven veel plezier aan de organisatie van het hardloopevenement. (foto: Marco Jansen)