Het Veluwade Festival 2024: feest, voetbal en kinderactiviteiten

Door Marco Jansen - Bij voetbalvereniging Hierden is tijdens het Veluwade Festival 2024 van woensdag 14 tot en met zaterdag 17 augustus weer van alles te beleven. Van een koppel darttoernooi tot kinderdisco en van bedrijvenvoetbal tot een diversiteit aan optredens.

Een paar weken voor aanvang is de organisatie startklaar voor het vierdaagse evenement, dat sinds drie jaar halverwege augustus plaatsvindt en een hoog festivalgehalte heeft

Er komt een open tent op het terrein en er staan twee foodtrucks. Alle horeca is in eigen beheer, om zo geld te genereren voor de vereniging. Dit jaar zijn er 75 vrijwilligers actief voor en tijdens de Veluwade. Zo is er een opbouw- en afbouwploeg, een team horeca, team facilitair, een mediateam en sponsorwervers. De organiserende Veluwadecommissie bestaat alleen al uit 18 personen. Alice Haklander (52) is als bestuurslid horeca en activiteiten eindverantwoordelijk. Zij helpt al sinds haar twaalfde mee op de Veluwade.
 
Damian Klaassen (25) is er voor het eerste jaar bij en zit bij het PR & mediateam, evenals Lyn Bakker (25), die al vijf jaar meedraait. “Het PR & mediateam bestaat uit vier mensen en regelt alle uitingen, online op social media, maar ook de toegangskaartjes, de bewegwijzering, sponsorbrochure, het design en het websitebeheer”, vertelt Damian. Lyn is designer en verzorgt alle uitingen. Tijdens het festival maakt ze met de fotograaf beelden die achteraf gebruikt worden voor de website en socials.
 
De organisatie meldt dat de kaartverkoop goed loopt, waarbij op de dag zelf het principe ‘vol is vol’ wordt gehanteerd. Het aantal bezoekers wordt bijgehouden door het scannen van de tickets bij de entree.  “Als je een kaartje wilt hebben, kun je dit het beste online bestellen, want het aantal bezoekers dat we toelaten wisselt per dag. Datzelfde geldt voor de entreeprijzen, er zijn middag- en avondtickets. Wil je overal bij zijn, dan kun je voor 40 euro een passe-partout kopen.”
 
MPeople heren voetbaltoernooi
De Veluwadecommissie heeft een divers programma samengesteld voor ieder wat wils. Zo heeft Erik Jan Kleermaker (28) net als vorig jaar het MPeople heren voetbaltoernooi geregeld. Dit begint woensdag om 19.00 uur en bestaat dit jaar uit acht teams. Naast Hierden 1 doet een gemixt team van Hierden 1 en 2 mee, Zwart-Wit’63, FC Horst, EFC’58, Zeewolde, Veensche Boys en KHC uit Kampen. Erik Jan had dit jaar zijn handen vol aan de samenstelling. “Dieren had afgezegd en Unicum zegde twee weken geleden ook nog af. Gelukkig konden we KHC en het gemixte team van Hierden nog als vervangers regelen.”

De loting is geweest en het programma is bekend. Op woensdag speelt Hierden tegen KHC, Hierden 1/2 tegen EFC’58, Zeewolde tegen Veensche Boys en Zwart-Wit’63 tegen FC Horst. Op zaterdag is het programma vanaf 16.30 uur: Hierden – Zwart-Wit’63, KHC – Veensche Boys, Zeewolde – Hierden 1/2 en FC Horst- EFC’58. “De wedstrijden duren 90 minuten en er is om het halfuur een wisselmoment, waarbij op verzoek van trainers nu ook onbeperkt mag worden gewisseld, omdat het heel vroeg in de voorbereiding is.”

Winst levert drie punten op, een gelijkspel een punt. Een gele kaart is een half punt aftrek, een rode kaart een punt aftrek. Bij een gelijke stand wordt gekeken naar het aantal doelpunten (half punt per doelpunt). De toernooiwinnaar krijgt 500 euro, de tweede prijs is 300 euro en de nummer drie ontvangt 150 euro.
 
Op vrijdagavond start het JCV Auto’s Bedrijventoernooi om 18.00 uur. Hier wordt op halve velden zeven tegen zeven gespeeld. Tot nu toe doen 28 bedrijventeams mee. Erik Jan: “Dit zijn bedrijven die de Veluwade sponsoren en minimaal een sponsorpakket afnemen. Ook de hoofdsponsors van Hierden mogen meedoen. De winnaar krijgt consumptiemunten.”

Het zeven tegen zeven damesvoetbaltoernooi op zaterdag wordt door twee dames van Hierden geregeld en begint om 13.00 uur. Hier komen o.a. ’t Harde, Zeewolde, FC Horst, Spakenburg en DVS’33 naar de Veluwade; Hierden levert vijf of zes teams.
 
Feestprogramma en andere activiteiten
Op alle dagen zijn er muziekoptredens in de feesttent, die duren tot 23.30 uur. Op woensdag is vanaf 19.00 uur een Amsterdamse avond met artiesten, geleid door DJ Appie uit Hierden. Op donderdag begint de feestavond om 20.00 uur. Dan treden Django Wagner, lokale DJ Tresor en Danny Froger op. Voorafgaand is in de kantine van 18.30-20.00 uur een netwerkborrel voor sponsoren, waar nieuwe trainer van Hierden Stevan de Geijter als kennismaking een presentatie geeft. Dan tekent ook Maarten van Panhuis een driejarige overeenkomst als hoofdsponsor van het MPeople heren voetbaltoernooi.

Op vrijdag is vanaf 19.30 uur QMusic The Party en rapper Billy Dans. Hij heeft net een nieuwe zomerhit uitgebracht met John West & Afro Bros ‘Vannacht slaap jij bij mij’.

Op zaterdag is er een zeer uitgebreid programma en is er naast het voetbal veel te doen voor het hele gezin. Om 14.00 uur is het AIC VA Koppel darttoernooi in de kantine, waar maximaal 40 koppels aan mee kunnen doen. Om 14.00 uur begint ook de kindermiddag, met dit jaar voor het eerst een disco in de feesttent. Damian: “Ze kunnen van 14.30-15.00 uur en van 15.30-16.00 uur dansen op kindermuziek, de kinderdisco wordt geleid door professionele zumba danseressen.”

Lyn vult aan: “Er zijn oudhollandse spelletjes voor kinderen van alle leeftijden, schminken, er worden goodybags uitgedeeld en nieuw dit jaar de ‘mystery prijs’. De entree voor kinderen tot en met 12 jaar is gratis. Vanaf 13 jaar en voor ouders is de entree 5,00 euro. Met een middagkaartje heb je toegang tot het hele terrein.”

De feestmiddag begint al vanaf 16.30 uur en gaat ’s avonds door met een optreden van zanger Ammar, Peter Beense en de Zingende Barmannen, die vorig jaar een succes waren, zijn er ook weer bij.
 
www.veluwade.nl

Veluwade commissie 2024 Hierden
(Vlnr): Damian Klaassen, Erik Jan Kleermaker, Alice Haklander en Lyn Bakker van de Veluwadecommissie zijn startklaar voor het Veluwade Festival 2024. Foto: Marco Jansen 
 

MPeople

Adresgegevens

Daltonstraat 42
3846 BX Harderwijk

Telefoon

T. 085-4853510

Meer info