"Hij is levensgroot en heeft een prachtige robuuste en stoere uitstraling. ‘De Palingeter’, zo noemen we het beeld van de genietende man die van een gerookte paling zit te smullen”, vertelt Peter van den Berg van Palingmuseum, Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg & zoon. Op 8 juni is de feestelijke onthulling van het kunstwerk gemaakt door het beroemde Atelier Cerneus.
Enige rokerij van Harderwijk“Harderwijkers en andere viskenners weten dat 8 juni niet toevallig is gekozen. Sinds vele jaren is de tweede zaterdag van juni de Harderwijkse feestdag ter ere van de oer-Hollandse lekkernij: gerookte paling”, vertelt Van den Berg. Juist op deze dag wordt het museum uitgebreid met een kunstwerk om het bijzondere ambacht te eren.
Palingrokerij Dries van den Berg en zoon is de enige overgebleven ambachtelijke rokerij van Harderwijk. Afgelopen jaar bestond het bedrijf 40 jaar en verhuisde naar een nieuwe locatie. “Bij deze verhuizing is de rokerij gecombineerd met een visrestaurant en een Palingmuseum waarmee we de roemruchte palinggeschiedenis van Harderwijk en de plaatsen rondom de voormalige Zuiderzee willen vertellen”, vertelt Van den Berg. Het geheel is gevestigd in een opvallend in oud-Hollandse stijl gebouwd pand met een unieke inrichting waarmee het verhaal van de paling wordt verteld. Het gebouw huisvest een Palingrokerij, een Viswinkel, een Palingmuseum en een Visrestaurant.
Geschenk aan palingliefhebbers in heel Nederland
Familie van den Berg, vroeg de circa 1300 genodigden bij het openingsfeest om als gift bij te dragen aan de totstandkoming van een uitzonderlijk kunstwerk. “Hiermee geven de gasten van het feest eigenlijk een cadeau aan de stad Harderwijk en aan elke palingliefhebber van Nederland.” In 2018 werd de opdracht verstrekt aan Atelier Cerneus om een levensgroot bronzen beeld te ontwerpen, dat aansluit bij de passie voor paling van Dries van den Berg en zoon Peter.
"De keuze voor Atelier Cerneus was snel gemaakt", legt Van den Berg uit. "Wij hebben al jaren een droom om een bronzen beeld te laten maken dat iets uitstraalt van het genot dat past bij de delicatesse gerookte paling.” De beide visondernemers bekeken tal van beelden waaronder ‘de Monnick’ in Monnickendam en de beelden in de Amsterdamse Jordaan.
“De authentieke uitstraling van deze beelden, sluit erg aan bij onze ideeën. Daarnaast zijn Rob Cerneus en zijn zoon Rob junior, net als wij ambachtsmensen met liefde voor het vak. Een ambacht doorgeven van generatie op generatie is prachtig, dat zie ik in hun en ook in ons werk”, vertelt Van den Berg.
Topstuk palingmuseum
Het beeld past ook bij het museum waar jong en oud kan leren over het leven van de paling, de visserij en het ambacht van het palingroken. “Dit hele proces van vangst tot roken is natuurlijk bedoeld zodat mensen genieten van dit heerlijke product. Met dit beeld als topstuk bij het museum hopen we ook het Hollandse fenomeen van het palingeten in de spotlights te zetten”, aldus van den Berg.
Rob Cerneus junior geeft aan erg trots te zijn op dit monumentale werk. "Toen vader en zoon van den Berg langskwamen in ons atelier voelden we in het gesprek een soort van verbondenheid. Iets blijvends en authentieks willen neerzetten met een uniek karakter, diezelfde drijfveer delen we met elkaar. Normaliter maken we eigenlijk alleen dit soort bronzen monumenten voor gemeenten, overheidsinstellingen of hele grote bedrijven, want een levensgroot mensfiguur is nogal wat”, zegt Cerneus. “Er gaan honderden uren inzitten om vanuit een schets het beeld uit te werken tot iets wat echt gaat leven. Maar er is een krachtig en tijdloos beeld ontstaan waarop Harderwijk met recht trots mag zijn”, aldus de kunstenaar.