Politie, gemeente en horeca loven prima samenwerking: ‘In Harderwijk kun je gezellig én veilig uitgaan’

Door Harry Schipper – De Harderwijkse burgemeester Jeroen Joon en basisteamchef Ferda Yondemli van de politie-eenheid Veluwe West en voorzitter Sjoert van Polen van de Harderwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland hebben maandag het allernieuwste Harderwijkse horecaconvenant ondertekend.

De in het convenant overeengekomen afspraken over samenwerking tussen gemeente, politie, horecaondernemers en beveiligers in de horeca zorgen er dankzij ‘korte onderlinge lijntjes’ voor dat iedereen in Harderwijk relatief veilig kan uitgaan en er een goede sfeer en gezelligheid ervaart.

Dat stelt Joon in een toelichting op de ondertekening van het jongste horecaconvenant, dat feitelijk weinig nieuwigheden bevat en ‘meer moet worden gezien als een update van zijn voorganger, die nu afliep’. “Ik krijg elke maandagochtend van de politie een overzicht wat er zich dat weekend ervoor heeft voorgevallen en daar schrik ik echt niet van: in Harderwijk is het relatief veilig. Dat geldt zeker ook voor de horeca”.

De ondertekening vond plaats in restaurant Caert aan het Vuldersbrinkplein, waar niet geheel toevallig voorzitter Sjoert Polen van de Harderwijkse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland de scepter zwaait. 

Volgens Sjoert van Polen gaat het wat de overlast betreft ‘weer een stuk beter’, nadat het kort na de coronaperiode vaak misging. “Er kwam een nieuwe lichting jongeren, die voor het eerst uitging en kennelijk niet goed wist hoe zich in het uitgaansleven te gedragen. Er vond in die periode vrijwel elk weekend vandalisme plaats. Hier op het Vuldersbrinkplein werden bloembakken vernield en in de cafés werd er ook vaak wat van de muur getrokken. Daar was toen iedereen wel druk mee”.

Om daar een einde aan te maken is toen in samenwerking met de gemeente en de horeca de campagne ‘Veilig en gezellig uitgaan in Harderwijk’ gestart. Marcel Schipper: “We hebben toen filmpjes en posters gemaakt. Ook is de APV aangepast, zodat mensen die spullen vernielden de toegang tot horecagelegenheden kon worden ontzegd”.

Volgens Maurice Huizing, die ook bestuurslid is van Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Harderwijk, is het nieuwe horecaconvenant ‘een heel praktisch document’ waarin goede afspraken staan die ervoor zorgen dat Harderwijk een gastvrije horeca heeft waarin je veilig uit kunt gaan. Van Polen vult hem aan: “We hebben nu ook korte lijntjes met beveiliging en politie zodat als bijvoorbeeld iemand vervelend is op een  terras hij snel verwijderd kan worden en ook een horecaontzegging kan krijgen”. De horecaondernemers hebben elk een telefoonnummer waarbij ze buiten de meldkamer om contact krijgen met de op dat moment in het centrum beschikbare politieagenten.

Hoewel dat verder niet in het convenant is geregeld, speelt volgens de burgemeester ook het cameratoezicht in de stad een positieve rol. “Mensen hebben het gevoel van veilig uit te kunnen gaan”, aldus Joon, die zegt een sterk voorstander te zijn van deze vorm van toezicht.

Politieteamchef Yondemli zegt daar wel bij dat de politie die beelden niet permanent monitort. “Maar als er een incident of andere aanleiding voor is, dan kan het team Technisch Toezicht vanuit de meldkamer met ons meekijken.” Joon: “Als je weet dat er camera’s zijn, gedragen mensen zich toch anders. Het helpt volgens mij écht hoor.” De politie heeft daarbij de beschikking over flexibel op te stellen camera’s, die al eens zijn ingezet bij overlastsituaties bij het winkelcentrum Tweelingstad. Maar het gebruik daarvan is wel aan strenge regels gebonden, dus dat gebeurt niet zo vaak. 

Bij de ondertekening was ook Melissa Hol aanwezig. Zij is sinds drie maanden de nieuwe wijkagent voor de Harderwijkse binnenstad. Hol is al goed bekend met de horecawereld, ook al omdat ze eerder jarenlang deel uitmaakte van het  Utrechtse politieteam waar ze ook vaak diensten draaide in de binnenstad tijdens de uitgaansuren. Over Harderwijk is ze uitermate positief: “Er is echt een goede samenwerking met korte lijntjes tussen ons en de horecaondernemers en beveiligers. Als ze ons nodig hebben proberen we er zo snel mogelijk bij te zijn. En wat opvalt is de sfeer hier. Die is altijd heel goed.”

Horeca Convenant Harderwijk 2024
Fotobijschrift: Jeroen Joon, teamchef politie Ferda Yondemli en Sjoert van Polen namens KHN afd. Harderwijk - foto gemeente Harderwijk