Door Harry Schipper – “De steun van heel Harderwijk voor onze inzamelingsactie voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije is zó hartverwarmend”, zegt inzamel-coördinator Belgin Deveci. “We hebben nu zoveel kleding en spullen gekregen en maar twee vrachtwagens om te brengen naar het rampgebied, dat we voor nu moeten zeggen: ‘breng geen spullen meer, maar doneer geld’.
Daar is eergister, direct nadat duidelijk werd welke ramp zich had voltrokken, een inzamelingsactie gestart voor de slachtoffers. “Vanuit de hele stad kwamen mensen met spullen en om ons te helpen. We ervaren heel veel meelevendheid. Er is bij de moskee nog veel te doen”. “Maar ondertussen”, zo laat Deveci ook weten, “hebben we nu al zoveel spullen, dat er een overschot is. We zijn nu nog bezig met Pampers en kachels, maar de twee vrachtwagens die we hebben, zijn al helemaal vol”.Deveci staat op het punt weer naar de Turkse Mehmet Akif Ersoy Moskee aan de Anne Franklaan te gaan
De 46-jarige Harderwijkse kwam op haar vierde naar Harderwijk, waar ze nu dus al 42 jaar woont. Maar ze heeft nog altijd veel (schoon)familieleden wonen in en om haar Turkse geboortestad Gaziantep en in plaatsen die precies liggen in de door zware aardbevingen meest getroffen gebieden. “Al mijn familieleden zijn gelukkig ongedeerd. Op zes na. Het gaat om het gezin van de neef van mijn schoonvader. Over hen is nog niks bekend. Wel weten we dat hun huis is ingestort”.
Deveci raakt geëmotioneerd, als ze over hen vertelt. “Ik heb veel familieleden van daar aan de telefoon. Hun verhalen zijn hartverscheurend. Het is zó triest wat daar allemaal gebeurt. Ze moeten dat ook kwijt. Ik probeer ze allemaal aan te horen. Tegelijk moet ik hier ook nog zoveel doen”.
Ook vanuit het Harderwijkse bedrijfsleven komt van alle kanten steun voor de spontane inzamelingsactie. Toen duidelijk werd dat er geen behoefte meer was aan tweedehands kleding, maar nog wel aan ongebruikte warme winterkleding, omdat het in het rampgebied erg koud is en veel mensen dakloos zijn geraakt, nam bijvoorbeeld stratenmaker Jamal Raoudi contact op met Klaassen Bedrijfskleding. In overleg met de inzamelaars kreeg Raoudi vervolgens een aanhangwagen vol hoodies, sweaters, fleecejassen en andere winterkleding mee en bracht die naar de moskee.
Op het voorplein van de moskee zijn groepen mensen bezig om de meest noodzakelijk spullen uit te sorteren. Die gaan direct mee richting Turkije. De overige spullen worden opgeslagen in tijdelijke opslagcentra, die op diverse plaatsen in ons land zijn ingericht. Belgin Deveci: “Die raken nu ook snel vol, want er zijn overal in Nederland en in de hele wereld mensen spullen aan het inzamelen. Wat we nu vooral nodig hebben, is geld”.