Voetbaltalenten Lars en Liam zijn vrienden, klasgenoten en mogelijk tegenstanders

Door Marco Jansen - Ze zijn al van jongs af vriendjes, zitten al jaren bij elkaar in de klas en voetballen allebei bij een profclub. De kans is groot dat Lars van de Wiel en Liam van den Berg komend seizoen in de competitie tegenover elkaar staan als spelers van Vitesse JO13 en Go Ahead Eagles JO13.

“We kennen elkaar vanaf groep 2, toen we bij elkaar in de klas kwamen bij CBS De Rank

Nu zitten we nog steeds bij elkaar in groep 8 en volgend jaar gaan we allebei naar de RSG”, vertelt Lars (11). Liam (11) woonde in Hierden en is naar Harderwijk verhuisd. Zo kwamen ze bij elkaar in de klas en zijn vriendjes geworden. Beiden hebben een ‘fel en vurig karakter’, zoals Robert, de vader van Liam het duo omschrijft.
 
Van VVOG via DVS’33 naar Vitesse
Lars is al vanaf 2021 speler van Vitesse. Hij was speler van VVOG JO9-1, toen hij in januari 2021 per mail een uitnodiging kreeg voor een regiotraining. “Het bleek dat ze hem al een aantal jaar hadden gevolgd. Dat is best bijzonder en dat wisten wij niet. Hij kwam in verschillende rapporten positief naar voren”, vertelt zijn moeder Louwke van de Wiel. “Het waren allemaal jongens die ze goed vonden. De jongens waren gescout en mochten meedoen met de regiotraining”, kijkt Lars terug.

De regiotrainingen waren één keer in de week bij DVS’33, één van de partnerclubs van Vitesse. Het waren kortdurende trajecten van tien weken. Lars had al snel de keuze gemaakt om naar DVS te gaan, waar enkele jongens van de regiotraining ook speelden. Op dat moment, in april, waren de regiotrainingen nog bezig. Bij DVS’33 speelde hij in het najaar in het onder 10-1 team en mocht stagelopen bij het onder 10-team van Vitesse. Na een aantal trainingen kreeg hij in december 2021 een telefoontje van Vitesse dat hij was aangenomen. Vanaf dat moment trainde hij twee keer in de week bij Vitesse op Papendal en twee keer bij DVS’33, waar hij het seizoen heeft afgemaakt.
In de zomer van 2022 stapte Lars over van DVS naar Vitesse, waar hij nu twee volledige jaren heeft gespeeld, in de verdediging en op het middenveld.

Louwke: “Hij startte bij Vitesse JO11-1 en doordat hij van 27 december 2012 is, kon hij het tweede jaar weer starten in JO11. Halverwege het seizoen ging Lars naar JO13-2. Dit is het oude onder 12-team dat niet meer bestaat bij Vitesse.”
 
Vier keer naar Arnhem
“De trainingen zijn op maandag, woensdag en donderdag en op zaterdag is er een wedstrijd. Vaak word ik gebracht door mijn vader, die blijft daar ook en gaat dan weer mee naar huis. Mijn training begint om 17.00 uur en duurt tot 19.00 uur”, vertelt Lars, die om 20.15 uur weer thuis is. Hij noemt het ‘leuk en vet’ om bij een profclub te spelen. “Maar je moet er wel heel veel voor doen en echt je best doen. Je kan niet een paar trainingen niks doen en het is soms jammer dat je niet naar alle kinderfeestjes kan of je moet eerder weg naar huis.”

Gezond eten is heel belangrijk net zoals op tijd naar bed gaan., vult zijn moeder aan. Daar tegenover staat dat hij al heel gave internationale toernooien heeft meegemaakt in Engeland, Duitsland en België en heeft gespeeld tegen clubs als Valencia, Juventus en Manchester City. Lars: “Je moet er veel voor over hebben, maar uiteindelijk is het heel gaaf dat je bij een profclub speelt en helemaal als je mag blijven. Halverwege het seizoen hoor je hoe je er voor staat. Dan zeggen ze wat ik heel goed doe en wat mijn verbeterpunten zijn. Afgelopen seizoen was mijn rapport groen en het jaar ervoor oranje.”

Lars van der Wiel
Lars van de Wiel in actie namens Vitesse (Louwke van de Wiel).
 
Contract getekend
Liam heeft twee jaar bij VVOG gespeeld, in onder 8 en in JO9-5. Hier speelde hij met zijn vriendjes. Liam wilde wat anders en ging naar DVS. “Hier kwam ik meteen in de JO11-2 en mocht ik al snel meetrainen en meedoen in de JO11-1. Afgelopen seizoen speelde ik in de JO12-1 bij DVS. We trainen op maandag, woensdag en zaterdag en spelen op zaterdag een wedstrijd.” In oktober 2023 kreeg hij een mailtje van Go Ahead Eagles met de vraag of hij daar stage wilde lopen op de woensdagen bij de regiovoetbalschool van de club uit Deventer. In november startten de trainingen in een blok van acht woensdagen voor de kerstvakantie. Liam mocht na dit eerste deel in januari ook meedoen aan het tweede blok. Toen dit afgelopen was kreeg hij te horen dat hij toegelaten was tot Go Ahead Eagles. “De voetbalschool is elke keer met een stuk of 40 kinderen en er vallen er elke keer 10 tot 15 af en er komen er dan weer 10-15 bij. Dit loopt constant door met wel 300 kinderen in een jaar. Het is een vooropleiding van Go Ahead Eagles waarbij je ook bij je amateurclub blijft trainen.”
 
Eind mei heeft hij zijn tweejarig contract getekend, inmiddels is de voorbereiding gestart en is Liam zelfs gevraagd voor een fotoshoot in het nieuwe tenue met nog drie jeugdspelers. Nu hij definitief bij het O13-team zit is Liam een stapje dichter bij zijn droom. “Ik wil graag profvoetballer worden en voor het eerste van Go Ahead Eagles spelen en dan wedstrijden winnen. Ik hoop dat voetbal uiteindelijk mijn beroep wordt. Mijn droom is voor Oranje op het WK spelen. Ik heb er veel voor over, dat is niet moeilijk voor mij.” Lars: “Het is bijzonder als je hobby je werkt wordt. Voetballer zijn is het mooiste werk wat je kunt hebben.”

Liam van den Berg
Liam van den Berg in actie voor Go Ahead Eagles (Robert van den Berg)
 
Kindvriendelijk
Robert en Louwke noemen Go Ahead Eagles en Vitesse kindvriendelijke clubs, met een familiaire sfeer waar het kind nog kind kan zijn. Robert: “Bij zijn ontvangst stond het kind centraal. Ze steken veel tijd en energie in de begeleiding op het mentale vlak, want zet weten: als het jochie zich niet lekker voelt, presteert hij ook niet. Het is super leuk als je bij de besten zit. Als je er buiten valt dan is het een harde wereld en is het lastig om vol te houden.”

Liam: “Je moet vier keer trainen en als je een keer niet traint zonder geldige reden of je best niet doet dan zit je op de bank.” Louwke: “Van de ouders wordt ook verantwoordelijkheid verwacht, want te laat komen betekent niet spelen. Maar je krijgt er ook wat voor terug. Bij Vitesse kent iedereen elkaar, het is heel persoonlijk. Je mag ook voor elke wedstrijd van het eerste een kaartje reserveren.”

Van den Berg rijdt twee keer per week naar Twello, waar de jeugd van GA Eagles traint. De andere trainingen zorgt een ouder van een speler uit Ermelo voor het vervoer. “De saamhorigheid is heel duidelijk aanwezig bij de staf maar ook bij de supporters. Vorige week met het afscheid van Kees Vierhouten was duidelijk te horen en voelen dat de club ook in verdrietige tijden voor elkaar staat!”
 
‘Talent op school’ bij RSG
Komend jaar gaan ze samen naar de RSG. Liam en Lars mogen eerder uit school en kunnen in de auto huiswerk maken. Met hun KNVB-beloftestatus mogen ze vier gymlessen per week besteden aan huiswerk en leren, vertelt Liam. Ze mogen toetsen later inhalen, maar moeten zorgen dat ze bijblijven met de stof. Als het goed blijft gaan bij Vitesse gaat Lars na een jaar naar een topsportschool in Arnhem, waar Vitesse mee samenwerkt.

Jos Rijpert, coördinator Talent op school (Tos) geeft aan dat de school vanaf augustus 2023 circa 25 leerlingen die talentvol in hun sport, dans, modellenwerk of muziek faciliteert met aangepast onderwijs. Dit betekent vrijstelling voor vakken vanwege reistijd. “We willen talentvolle leerlingen zo goed mogelijk begeleiden bij hun passie, maar ze moeten wel op regionaal niveau, dicht tegen het landelijk niveau aan, actief zijn.”

Liam en Lars voetballers
(vlnr: Robert van den Berg, Liam van den Berg, Lars van de Wiel, Louwke van de Wiel (foto: Marco Jansen)