Stadsgedicht 14 - Lodewijk de goede

Titel  :  Lodewijk de Goede
Stadsdichter  : Michel Martinus
Datum  : 28 juni 2008 
Onderwerp  : Onthulling plaquette Koning Lodewijk Napoleon

Lodewijk de Goede

Overal verscheen hij als eerste
op pijnplaatsen in het land
waar hij een voorbeeld was voor
hulpverlener en bestuurder.
Hij werd ‘Lodewijk de Goede’ en
‘Vader der Ongelukkigen’
genoemd.

Maar verstoken van de warme
omarming thuis, beet zich hier
het vochtige en kille klimaat vast in
bot en ledemaat, waren zijn steigerende
Franse accent - ondanks de lessen van
hofpoëet Bilderdijk -
met de prangende eenzaamheid,
debet aan zijn koninklijk isolement.

Deze vorst roerde zich slechts kort in
de vaderlandse historie, maar hij liet
sporen na, ook hier in Harderwijk.


28 juni 2008
Michel Martinus
Stadsdichter van Harderwijk

Afgelopen zaterdag (28 juni 2008) werd in het Burgemeestershuys aan de Vischmarkt een historische gebeurtenis herdacht. Precies 200 jaar geleden logeerde Koning Lodewijk Napoleon in het pand Vischmarkt 55. Ter herinnering hieraan werd in de hal van het gebouw een plaquette onthuld.

De korte plechtigheid was een initiatief van Harderwijker van het Jaar Dim van Rhee. Hij vindt dat Harderwijk best wat trotser mag zijn op het eigen verleden. Lodewijk Napoleon was een Franse koning die erg populair was bij de bevolking. Toen hij op 28 en 29 juni 1808 in Harderwijk was schonk hij 300 dukaten aan de plaatselijke armen. Voor de spinschool bracht de koning duizend gulden mee. Op die school kregen kinderen uit arme gezinnen vakonderwijs, waardoor ze later in hun onderhoud konden voorzien. Met het stadsbestuur besprak Lodewijk Napoleon plannen voor vergroting van de haven. Anderhalf jaar later konden die plannen worden uitgevoerd.

Bij het Burgemeesterhuys droeg stadsdichter Michel Martinus het speciaal voor deze gelegenheid geschreven gedicht ‘Lodewijk de Goede’ voor. De tekst ervan werd daarna in het Frans, de moedertaal van de koning, uitgesproken door Willy Hartog, docente in de Franse taal- en letterkunde.

Henk Schipper, coördinerend wethouder binnenstad, loofde het initiatief van Van Rhee. Volgens Schipper is het goed dat het historisch besef toeneemt. De wethouder vindt weliswaar dat we niet de hele stad moeten volhangen met bordjes, maar dat er beslist meer aandacht mag zijn voor de plaatselijke geschiedenis. Hij noemde als voorbeeld het bezoek dat koning Willem I in 1818 aan Harderwijk bracht.

Henk de Jager, vestigingsmanager Harderwijk van de CWS die eigenaar is van het Burgemeestershuys, sloot zich aan bij de woorden van de wethouder. De Jager wees erop dat woningen in het Nachthok, maar ook in de Doelenstraat en aan de Kuipwal van belang zijn voor de plaatselijke historie. Hij sprak de hoop uit dat ook voor deze panden in de toekomst de nodige aandacht zal zijn. Vervolgens verrichtte De Jager de onthulling van de plaquette. Door het wegtrekken van een CWS-vlag werd de tekst van het stadsgedicht zichtbaar. Tot slot overhandigde De Jager een cheque van 300 euro aan voorzitter Joz Brummans van de literaire culturele stichting Apollo. De CWS wil hiermee haar waardering uitdrukken voor de Poëzieroute die de leefbaarheid van Harderwijk een extra impuls heeft gegeven.