Hanzestad op de Veluwe aan de voormalige Zuiderzee
Hanzestad Harderwijk
Harderwijk bezit een rijke erfenis. Ook in het stadsbeeld kunt u tal van herinneringen uit bijna 800 jaar stadsgeschiedenis aantreffen, zoals op de Vischmarkt. De gehele historie van Harderwijk ligt besloten binnen de stadsmuren, waarvan gedeelten alsmede de Vischpoort en de Smeepoort nog altijd fier overeind staan.
Stadsrechten
Al op 11 juni 1231 verleende Graaf Otto van Gelre en Zutphen stads- en marktrechten aan 'Herderewich'. De handelslui die hun zaken deden nabij het agrarisch centrum Selhorst ontvingen daarmee erkenning en stimulans tegelijk. Harderwijk groeide uit van agrarische nederzetting tot handelsplaats, die zelfs eeuwen lid was van het Hanze-verbond. Bovendien was er rond 1500 de belangrijkste vismarkt aan de Zuiderzee te vinden. In 1584 kreeg Harderwijk de provinciale munt van Gelre binnen haar muren.
Universiteitsstad
Van 1647 tot 1811 was Harderwijk universiteitsstad. Studenten met bekende namen als Linnaeus en Boerhaave volgden hier hun opleiding.
Visserijstad
De visserij werd sterk teruggedrongen door de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 en de aanleg van de IJsselmeerpolders. Handel, industrie en toerisme kwamen echter snel op. Daaraan vooral dankt Harderwijk zijn snelle groei.
Garnizoenstad
De komst van het koloniaal werfdepot in 1844 veranderde Harderwijk in een garnizoenstad. De vijf kazernes die daarna nog in de stad kwamen werden de thuisbasis voor vele militairen.
Behoud historisch karakter
De gemeente waarborgt boven alles het historische karakter van de stad. Bijvoorbeeld door bij het ontwikkelen van nieuwe plannen voor de binnenstad ook oog te hebben voor de oude kenmerken.
Koopzondag
Zaterdag van 08.30 tot 13.30
Lokatie: Kloosterplein