De Gelderse Academie sluit het Studium Generale voor dit jaar af met het laatste publiekscollege over migratie en het onderzoek daarnaar op woensdagavond 16 april.

Welke ontwikkelingen zijn er in migratieonderzoek en tot welke nieuwe inzichten leiden die?

Hoe betrouwbaar is onze mondelinge geschiedenis en kunnen we die staven met nieuwe bevindingen? Bij historisch onderzoek draait bijna alles om een vorm van migreren. Van pleistoceen tot vandaag zijn er talloze veranderingen en gevolgen. De laatste jaren doen jonge (en oude) beroepshistorici en archeologen zeer verrassende ontdekkingen die het fundament veranderen onder gangbare opvattingen over de oorsprong van de mens en beschavingen. Ze worden geholpen door nieuwe technologie, met grote inbreng van amateurhistorici en wetenschappers uit andere domeinen. Onze kennis van historie baseren wij op nagelaten stukken en afbeeldingen, archiefonderzoek en archeologie in brede zin.

Alle culturen hebben in een vroeg stadium hun historiciteit (h)erkend door vragen die zij zich stelden: over de oorsprong van hun wereld, de oorsprong van hun groep. Zo ontstonden mondeling overgeleverde scheppingsverhalen en verhalen over goden en helden die duizenden jaren lang ook als historische waarheid werden gezien, en door sommigen tot de dag van vandaag, waaronder het Boek Genesis, de Mahabharata, de Boeken Koningen, de Ilias en Odyssee, het epos van koning Gesar, het epos van Manas, de Aeneis en ook de overige boeken van het Oude Testament en Thora. Bijna alle theologen en wetenschappers zijn het erover eens dat de eerste beschavingen ongeveer 5000 jaar geleden ontstonden. Er zijn twee feiten over deze theorie die heel vreemd lijken.

Deze oude beschavingen ontstonden bijna tegelijkertijd in Amerika, Egypte, Sumer, India en China. Ook gingen deze culturen vrij snel over van een jager-verzamelaarscultuur naar een volledig gevormde, functionele beschaving, compleet met technologie, schrift, arbeidsverdeling, economie, en zo meer. Werden die beschavingen onderling beïnvloed, en zo ja, hoe dan? Drs. Ben A.A. van Noort, geboren in 1954 te Leiden, studeerde geneeskunde in Leiden. Hij kwam na zijn specialisatie naar Harderwijk waar hij zich in St Jansdal vestigde als oogarts. Hij is onder meer voorzitter van de Gelderse Academie. Uit interesse heeft Van Noort zich verdiept in allerlei historisch en archeologisch onderzoek. Sinds zijn parttime pensionering houdt hij voor een gevarieerd publiek lezingen over talloze historische onderwerpen. Het publiekscollege vindt plaats op woensdag 16 april in de Catharinakapel, Klooster 1 in Harderwijk. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang gratis. Reserveren kan via [email protected]

Stichting Stad als Podium

Adresgegevens

Ceintuurbaan 2
3847 LG Harderwijk

Meer info

Meer uit de Agenda Harderwijk