Geert is aannemer. Hij koopt buiten zijn bedrijf om in 2006 een oude bioscoop en twee buurpanden.
De bedrijfsruimte wordt verkocht, maar Geert blijft met de appartementen zitten. Die gaat hij verhuren. Het is per saldo een zwaar verliesproject. De vraag is of het verlies fiscaal aftrekbaar is. De Belastingdienst vindt van niet.Die wil hij slopen en er voor de verhuur een grand café bouwen. Na de sloop blijkt dat hij geen vergunning krijgt. Geert bouwt uiteindelijk een bedrijfsruimte met drie appartementen voor de verkoop.
De rechtbank oordeelt anders. Met de projecten nam Geert deel aan het economische verkeer. Hij wilde er geldelijk voordeel mee behalen en dat kon hij volgens de rechtbank redelijkerwijs ook verwachten. Geert heeft ook werkzaamheden verricht die normaal vermogensbeheer te boven gaan. Zo heeft hij besprekingen gevoerd met de architect, de constructeur, de leveranciers en installateurs, maar ook onderaannemers geselecteerd en gecoördineerd. Hij was als meewerkend voorman dagelijks op de bouwplaats aanwezig.
Let op: een verliesgevend project leidt fiscaal niet altijd tot een aftrekpost. Soms is fiscaal sprake van een dure hobby. Dat kan anders zijn als u het project, kort gezegd, professioneel hebt aangepakt.
Bron: Fiscount