Al 25 jaar houdt AquaVitaal kankerpatiënten fit en vitaal

In 1999 zijn Marian van der Kruit, actief lid van patiëntenvereniging Stichting Doorgang (nu SPKS) en zweminstructrice Laura van Heel gestart met de AquaVitaal groep. Deze speciale zwemgroep voor mensen met kanker is nog steeds populair en actief.

Het 25-jarig bestaan werd samen gevierd op 22 augustus met een High Tea bij de Rietmeen in Harderwijk, verzorgd door vrijwilligers van Stichting De Maretak, het steunpunt voor mensen met kanker en hun naasten

Oefeningen in het water
In zwembad de Zanderij in Ermelo is iedere donderdagochtend een groep (ex-) kankerpatiënten drie kwartier lang oefeningen aan het doen om hun spieren te reactiveren. Rustig aan en binnen hun mogelijkheden, onder de enthousiaste leiding van een instructeur. Bewegen bij kanker is belangrijk om het lichaam in conditie te houden zodat men na een behandeling goed kan herstellen. Het zorgt er ook voor dat spieren hun kracht behouden.

Laagdrempelig
Dankzij de welwillende medewerking van de directie van zwembad De Zanderij kan de groep gebruikmaken van een gewoon toegangsbewijs. Dat zorgt voor een laagdrempelige entree. Een 10-badenkaart is voor deelnemers aan AquaVitaal zelfs een jaar geldig in plaats van de gebruikelijke 3 maanden.

Reactivering
Wie een keer niet aanwezig kan zijn door vermoeidheid, een behandeling of anderszins, hoeft zich niet af te melden en hoeft ook niet te betalen. (Ex-)kankerpatiënten komen vaak in een langdurige medische molen terecht, met allerlei therapieën en behandelingen. Juist voor deze groep is het van groot belang om op een ontspannen wijze in water te kunnen oefenen en te trainen om aan de conditie te werken. Het is geen therapie, maar reactivering. “Je voelt wel dat het iets doet met je lijf”

Sociale contacten
Naast het fysieke doel speelt ook het sociale aspect een belangrijke rol. Een keer per maand drinken de leden samen koffie voordat ze het water in gaan en in de loop van het seizoen zijn er nog een paar gezellig momenten samen. Ook wordt er dankbaar gebruik gemaakt van het bubbelbad.

Lief en leed
Hoewel kanker de ziekte is die hun verbindt, gaan de onderlinge gesprekken daar niet altijd over. Het is een groep met een lach en een traan die lief en leed deelt. Wie op het jubileum een zaal met zieke en zwakke mensen denkt aan te treffen, heeft het mis. Dit is een groep vitale mensen (22 dames en een heer) die later op de middag vrolijk staat mee te zingen en te swingen op de live muziek van het Hounddog Duo .

Heb je interesse om mee te doen? Geef je dan op via Stichting De Maretak, tel. 06 41 82 98 87 of via [email protected]