Door Petronella van het Goor - Harderwijkse Zaken volgt het verhaal van een gezin in het AZC. Een gezin dat drie jaar geleden is gevlucht uit Jordanië, omdat ze daar hun leven niet zeker waren.
Een smokkelaar nam hen mee naar Zweden "en hield onze paspoorten". In september 2019 kwamen ze aan in Nederland, in ter Apel. Daar werd hun jongste zoon, nu 2,5 jaar oud, geboren. Sinds een jaar wonen ze in het AZC in Harderwijk. Hier hebben ze een eigen ruimte om als gezin samen te zijn. "We zijn hier heel liefdevol ontvangen en houden van de stad. Het is hier mooi en goed voor de kinderen." Hiba en Mahoud krijgen Nederlandse les van een vriendin, ook volgen ze allebei de inburgeringslessen.In april 2019 zijn ze gevlucht uit Jordanië. Hiba (34), haar man Mahoud (36) en twee van hun kinderen (nu 6 en 7 jaar oud)
De vlucht
Ze zijn gevlucht uit Jordanië uit angst om door de familie van Hiba vermoord te worden. "Mijn man is Joods-Palesteins, ik ben Jordaanse. Tien jaar geleden hebben wij elkaar leren kennen. De problemen begonnen toen Mahoud mijn familie om mijn hand vroeg. Uit een gesprek tussen zijn vader en mijn ouders werd zijn afkomst duidelijk. Mijn familie is heel racistisch en wilden niet dat ik met hem verder ging."
Maar Hiba volgde haar hart en het stel kreeg twee kinderen. "Mijn familie, vooral mijn broers, werden eigenlijk steeds bozer. Ze bedreigden ons, haalden Mahoud uit huis en probeerden hem te vermoorden." Ze noemt het eerwraak, maar omdat haar familie hoge posities binnen de Jordaanse politie bekleedt, konden ze nergens naar toe. "De oppositie, tegen koning Abdullah, beloofde ons te helpen, maar dat ging helemaal mis. Mijn man heeft toen zelfs nog een poosje in de gevangenis gezeten, maar de oppositie hield zich niet aan hun belofte, dus toen Mahoud uiteindelijk vrij kwam, werd het alleen maar erger." Toen haar familie hun huis in brand stak, "waardoor wij alle officiële papieren kwijt waren", besloten ze te vluchten. "Als we waren gebleven, had mijn familie ons allemaal vermoord. Dat hebben ze gezegd."
Asielaanvraag afgewezen
Ze komen hier tot rust, kunnen in alle veiligheid van elkaar en hun kinderen genieten en willen erg graag in Nederland blijven. "Maar ons eerste asielaanvraag is afgewezen. Wij zijn door de brand alle officiële papieren kwijt geraakt en Nederland doet niets zonder", zegt Mahoud. Jordanië weigert om de papieren te verstrekken. Hiba vermoed dat haar familie daar achter zit. "Maar ook dat kunnen we niet bewijzen." Ze geven niet op. Eind maart dient hun hoger beroep. "Ik hoop dat we hier mogen blijven en een productief lid van de samenleving kunnen zijn. Dat we onze buurtbewoners leren kennen en vrienden kunnen maken. Ons leven hier opbouwen." Ze proberen via het COA vrijwilligerswerk te vinden. Hiba was in Jordanië make-up artist. Haar man werkte in een autogarage, waar hij veel werkte met classic cars. "We hopen dat we daarin wat vrijwilligerswerk kunnen doen, zodat we ook wat terug kunnen doen", aldus Mahoud.
Het COA doet wat ze kan, zeggen ze. "Maar de mensen die hier wonen, misdragen zich regelmatig." Ze begrijpen de bezwaren en angsten van de omwonenden. "Maar we hopen dat de mensen buiten het AZC weten dat hier ook veel gezinnen zoals het onze verblijven. Die dankbaar zijn en niet kunnen wachten om Nederlandse burgers te worden en productief te zijn in de samenleving."