Op 7 december wordt H.K.H. prinses Amalia 18 jaar. In opdracht van de Koninklijke Nederlandse Klokkenspel-Vereniging heeft Bob Zimmerman speciaal voor deze gelegenheid een compositie geschreven. ‘Amalia Achttien!’ zal die dag op tientallen carillons in Nederland worden gespeeld.
HistorieIn Harderwijk speelt stadsbeiaardier Wim Ruitenbeek dit nieuwe werk tijdens een extra bespeling om 16.30 uur. Eerst klinkt traditiegetrouw het Wilhelmus, daarna ‘Amalia Achttien!’
Met deze speciale compositie wordt een eeuwenoude traditie voortgezet. Al sinds de zestiende eeuw spelen beiaardiers nieuwe werken, opgedragen aan stadhouders en leden van het Koninklijke Huis, tijdens inauguraties, stads- en staatsbezoeken, huwelijksfeesten, verjaardagen en uitvaarten. Bij het huwelijk van prins Willem-Alexander en Máxima in 2002 componeerde Joop Stokkermans een Oranjerapsodie voor beiaard. Een feestelijk werk waarin diverse thema’s van Nederlandse volksliederen zijn verwerkt. Dit staat 7 december ook op het programma.
Het carillon
Het carillon heeft als oudste instrument van de openbare ruimte, door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis en die van het Koninklijk Huis in het bijzonder. Bij vreugde en verdriet, in vredestijd en tijdens oorlog en bezetting klonk het carillon. Het carillon dat wel de "stem van de stad" genoemd wordt, vertolkt de gevoelens van de bevolking. Het carillon is een laagdrempelig instrument dat mensen met verschillende culturele achtergronden bereikt en daar mee is het bij uitstek een instrument dat mensen verbindt. In de afgelopen jaren heeft het carillon tijdens de Coronacrisis, de viering van 75 jaar Vrijheid, Koningsdag en Bevrijdingsdag 2020 en 2021 deze verbindende rol met verve vervuld.
Meer informatie op de website van de KNKV:
(Beiaardier Wim Ruitenbeek - foto Margot van Brakel)
(Foto Ton Pors)