Door Harry Schipper – Met een serie ontwerp-verkeersbesluiten en hulp van een stuk of tien ‘pollers’ (beweegbare verkeerspalen) op deels nieuwe plekken om toegangsstraten mee af te sluiten, hebben de burgemeester en wethouders ‘een forse stap’ genomen op weg naar een autoluwe Harderwijkse binnenstad.
Verkeerswethouder Wilco Mazier weet nog wel meer voordelen op te sommen van een autoluwe binnenstad: “Er is minder geluidsoverlast en luchtvervuiling en er ontstaat meer ruimte voor voetgangers, fietsers en groen. Bovendien blijft het historische karakter van de stad beter behouden.”De gemeentebestuurders willen nog dít jaar een autoluwe binnenstad (en later ook andere woonwijken) ‘om de leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en aantrekkelijkheid ervan te vergroten’
Hoewel bij zijn laatste argument sommigen hun wenkbrauwen fronsen, weten Mazier en de andere leden van het college van B en W zich gesteund in hun voornemen om allereerst maar eens de binnenstad autoluw te maken. Die steun putten ze uit onderzoek en diverse informatierondes vorig jaar met zowel ondernemers als binnenstadbewoners. Die konden eerder al wennen aan het idee, omdat ook in de in 2023 al door de gemeenteraad vastgestelde Binnenstadsvisie - en vorig jaar ook in de door de raad vastgestelde Omgevingsvisie - al de wens werd uitgesproken om de binnenstad autoluw te maken.
Ook dit jaar zijn hierover nog gesprekken gevoerd met ondernemers en binnenstadbewoners, vertelt Mazier, die in zijn wethoudersportefeuille naast verkeerszaken ook verantwoordelijk is voor de Binnenstadsvisie. “De stap die we nu zetten, is een hele forse. We hadden het aanvankelijk eigenlijk vooral over het autoluw maken van de Bruggestraat, maar werden in onze gesprekken daarover zó positief gesteund dat we besloten hebben om nu meteen maar door te pakken en voor de hele binnenstad te gaan.
B en W namen dinsdag de ontwerp-verkeersbesluiten om de toegankelijkheid van de binnenstad vergaand te reguleren. Dat willen ze doen met de pollers die ’s morgens nog in het wegdek zitten, zodat verkeer er gewoon kan in- en uitrijden, voor bijvoorbeeld het bevoorraden van winkels en horecazaken. En om kinderen met de auto naar school te kunnen brengen.
Buiten deze specifieke ochtenduren – het idee is van zes tot elf uur – gaan de pollers omhoog. Dan kunnen enkel nog voetgangers, fietsers en voertuigen met een ontheffing de ‘afgepolde’ straten in. Bewoners en winkeliers kunnen straks via een app of website een ontheffing aanvragen. Ze hebben daarover afgelopen donderdag een brief van de gemeente gehad, al is nu nog niet helemaal helder hoe dat straks precies gaat. Ook leveranciers, visite en mantelzorgers krijgen straks op een makkelijke manier toegang tot hun adres in de binnenstad. Net als de ouders van kinderen op De Rank, die ’s middags met de auto weer worden opgehaald.
Op tal van plekken, zoals in de Hoogstraat, Bruggestraat en Luttekepoortstraat zijn – of worden binnenkort - oude pollers en ‘pyramides’ verwijderd. Daarvoor komen nieuwe in de plaats, op iets andere plekken. Bij de Luttekepoortstraat bijvoorbeeld komen ze ter hoogte van de Wereldwinkel. En in plaats van in de Bruggestraat komt er nu eentje veel verder terug, vooraan bij het Kerkplein. En ook in de Zoutkeetstraat en Grote Oosterwijck komen pollers om ongewenst autoverkeer in de binnenstad tegen te houden.
De bedoeling is dat uiteindelijk ook veel parkeerplekken in de binnenstad verdwijnen. “Maar dat doen we niet eerder dan dat daarvoor voldoende goede alternatieven zijn”, benadrukt Mazier. De wethouder wil het aantal parkeervergunningen en parkeerontheffingen sterk terugbrengen. “Vooral het aantal ontheffingen, want daarvan zijn er nu veel te veel”. Er loopt al een onderzoek om de omvang van dit probleem in kaart te brengen, zo weet Mazier. “Tegelijk loopt nu de aanbesteding van pakketautomaten, om zo ook het aantal ritten met de vele bestelbusjes die nu pakketjes rondbrengen, terug te brengen”.
Bij de presentatie van de plannen benadrukt de wethouder dat het om ‘ontwerp’-verkeersbesluiten gaat en dat het laatste woord er nog niet over is gezegd. “We leggen onze plannen vanaf vandaag nu eerst zes weken ter inzage. Iedereen mag in die periode er nog een keer naar kijken en met zienswijzen komen. Voor de gemeenteraadsleden hebben we 13 april een informatieavond belegd en er komen ook nog aparte wethouderspreekuren. Daarin mag iedereen vragen stellen om eventuele onduidelijkheden en zorgen weg te nemen. Daarna kunnen we eventueel nog onze besluiten aanpassen, voordat wij uiteindelijk een definitief besluit nemen”.
Mazier hoopt, zo geeft hij aan, met de extra inspraakmogelijkheid draagvlak voor de verkeersmaatregelen en het autoluw maken van de binnenstad te vergroten. Met als doel ook om verder oponthoud door bezwaren zoveel mogelijk te voorkomen.