Door Harry Schipper – Zo. Na veel overleg en inbreng van stadsgenoten, projectontwikkelaar, projectleiders en rekening houdend met omwonenden zijn de burgemeester en wethouders van Harderwijk er nu eindelijk uit:
Het gebouw schuift wel een eind op naar de zuidoost hoek van de Kop van Stadswerven, dichterbij de bruggen over de havens, globaal op de plek waar nu een tijdelijke speelplek met voetbalveldje is aangelegd.De parkvilla in het stadspark van het Waterfront wordt ‘een slanke, iconische woontoren van maximaal 28 meter hoog met een duurzame, groene uitstraling’
Waterfrontwethouder Bert van Bijsteren is er trots op dat de nieuwe uitgangspunten nu op tafel liggen. “Ik ben heel blij en gelukkig dat er zoveel reacties en zienswijzen zijn binnengekomen op onze oproep afgelopen zomer om ideeën. Mensen hebben er soms heel veel tijd in gestoken en ik heb de mooiste plannen voorbij zien komen. We hebben 22 inzendingen ontvangen”.
“Zes van die inzenders zeggen: ‘daar moet geen gebouw komen; laten we het stadspark park - en dus groen houden. Maar daar zijn wij het niet mee eens. Het is een unieke plek en we krijgen maar één kans om er iets moois van te maken. Doe je dat niet, dan hebben we tot in lengte van jaren spijt. Want je bouwt niet alleen voor nu, maar ook voor over honderd jaar”.
Volgens de wethouder is er ook serieus nagedacht om het gebouw, althans de wooneenheden, op te nemen in de twee langgerekte bouwblokken die langs het park worden gerealiseerd met daarin ook een grote parkeergarage met 660 parkeerplaatsen. “Maar dat willen we toch niet. We willen wat we altijd al wilden: een iconisch gebouw dat straks vanuit alle richtingen en zichtlijnen vanaf de boulevard en onze havens goed zichtbaar is. Een aansprekend gebouw met als uitgangspunt duurzaam, en met een groen uiterlijk”.
De keus om het gebouw slank te houden – ‘we vonden het oorspronkelijke ontwerp, zeg maar het Gelderse kasteel, te massief en massaal; kortom niet passend’ – betekent wel dat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. De bouwhoogte gaat daarin van achttien naar 28 meter.
Van Bijsteren legt uit dat de nieuwe plek voor de woontoren zó is gekozen, ‘omdat er dan veel meer ruimte overblijft voor groen in het parkje zelf’. “We hebben daarbij goed geluisterd naar de omwonenden”, voegt hij daar aan toe. Die omwonenden willen trouwens vasthouden aan de maximale bouwhoogte van achttien meter. “Daarin zit ‘m het grote verschil met het oude ontwerp. Het moet hoger, want zo neemt het gebouw minder ruimte in en krijg je meer gebruiksmogelijkheden voor het stadspark”.
Maar eerst worden de plannen voorgelegd aan de gemeenteraad, die zich om te beginnen tijdens een extra vergadering van de commissie ruimte op dinsdagavond 5 januari over de nieuwe uitgangspunten buigt. Dat moet leiden tot een wijziging van het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan voor het ontwerp. De verwachting is dat de raad deze nieuwe plannen nog voor de zomer krijgt voorgelegd.