Door Harry Schipper – Aan de voorzijde van de historische Vischpoort is afgelopen week een bijzondere plantenborder aangelegd, met vaste planten die – eenmaal volgroeid – zowel in de lente, zomer als herfst blijven bloeien.
De verse plantenborder vormt de hoofdprijs van de landelijke actie van Steenbreek, ‘Tegels eruit, planten erin!’ die is gewonnen door de Harderwijkse Ingrid Klooster en voormalig gemeentelijk landschapsarchitect Niek Heijboer
Stichting Steenbreek is een kennis- en netwerkorganisatie die gemeenten, provincies, projectontwikkelaars, scholen en woningbouwcorporaties ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. Ook de gemeente Harderwijk is bij Steenbreek aangesloten.
Klooster en Heijboer wonnen het afgelopen jaar de landelijke Steenbreektrofee in de categorie ‘burgerinitiatieven’ met hun ‘Steenbreekvirus Harderwijk’. Ingrid Klooster was al bezig om mensen in haar straat, de Mandenmakerstraat, te helpen bij het vergroenen van hun tuin en het opvrolijken van de voorheen saaie plantsoentjes op straathoeken. Daarbij kreeg ze alle hulp van de gemeente en landschapsarchitect Niek Heijboer.
Ook bewoners van omliggende straten in de Zeebuurt vonden het zo mooi en kleurrijk wat daar gebeurde, dat de hulp van Ingrid ook daar werd ingeroepen. Zelfs heeft Ingrid enkele jaren geleden in haar achtertuin een prachtige zogeheten mandalatuin aangelegd, vol veelkleurige planten en bloemen. Deze is te bezoeken op de Open Tuinen dagen, zie www.seizoenentuinenroute.com.
Stichting Steenbreek organiseert jaarlijks een prijsvraag om innovatieve en klimaatadaptieve voorbeelden te laten zien die de biodiversiteit, gezondheid en sociale cohesie bevorderen. De prijs was – behalve een mooie trofee – ook de sponsoring van een bijzondere vaste-planten-border. “We mochten van de gemeente zelf een plek ervoor uitkiezen”, vertelt Klooster. “De Vischpoort leek me ideaal, want daar komen veel mensen langs, die het straks, als alles is vol gegroeid, vast heel mooi vinden en er misschien ook wel enthousiast van worden. Zo’n bloemrijke border is niet alleen mooi, maar ook heel belangrijk voor de biodiversiteit. Er komen insecten op af en dus ook vogels”.
Ingrid Klooster maakt zich flinke zorgen over de biodiversiteit in ons land, die in hoog tempo afneemt. “Vorige week bleek uit een onderzoek dat de zweefvliegpopulatie op de Veluwe in korte tijd met tachtig procent is afgenomen. Daar ben ik heel erg van geschrokken. We moeten met z’n allen veel meer doen om het tij te keren”.
Klooster is van het type ‘meteen de schouders eronder en hupsakee’. “Ik wil graag laten zien wat er kan. Wist je bijvoorbeeld dat alle bewoners in Harderwijk het gemeentelijk groen voor hun huisdeur in eigendom mogen nemen en zelf mogen beplanten en onderhouden? Natuurlijk na overleg met de gemeente. Leuk toch? Als mensen daarover meer willen weten, mogen ze gerust met mij contact opnemen. Stuur maar een mailtje naar [email protected]”.
Klooster vertelt enthousiast hoe de organisatie Veluwe Duurzaam momenteel tuincoaches opleidt die mensen gaan helpen om hun tuin te vergroenen. “Ik wordt tuincoach voor de Zeebuurt”, vertelt ze. “Wij gaan straks gratis adviezen geven over het afkoppelen van regenpijpen. En welke plantensoorten het meest geschikt zijn in deze tijden van klimaatverandering. Neem alvast maar eens een kijkje op hun website veluweduurzaam.nl. Daar staat al best veel informatie wat je allemaal kunt doen”.
Ingrid Klooster benoemt ook graag van het initiatief ‘Tegel-Taxi’. “De gemeente Harderwijk haalt vijf keer per jaar gratis je tegels op, als je die vervangt door (meer) groen in je tuin. Op VeluweDuurzaam.nl kun je je hiervoor aanmelden en lees je onder welke voorwaarden én over de subsidievoorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld een foto maken van vóór en erna. Met je aanmelding neem je automatisch deel aan het NK Tegelwippen. De gemeente die dit jaar de meeste tegels per inwoner wipt, wint de gouden tegel.” Klooster somt uit haar hoofd de data op dat de Tegel-Taxi langskomt: de eerstvolgende keer is al op 2 mei. Daarna op 7 juni, 1 augustus, 5 september en 31 oktober”.
De vaste planten bij de Vischpoort zijn aangeplant voor leerlingen van Mijn School, samen met de biologische vaste plantenleverancier Lageschaar uit Aalten. Lageschaar is ook het bedrijf dat de tuin van het Huis van de Stad heeft aangelegd. En ook de nieuwe plantenborder s aan het begin van de Harderwijkse Mandenmakerstraat. De nieuwe borders in Harderwijk zijn proefproject, waarbij maar liefst zestig procent van de planten inheemse soorten zijn, die de komende jaren worden gemonitord door er elke twee weken een foto van te maken. Om ze een kansrijke start te geven, heeft de firma Kamphorst de grond eerst uitgegraven en daarna gevuld met een combinatie van gemeentelijke compost en bladmulch van het Oldenbroekse bedrijf Heicom.