Harry Schipper – Burgemeester en wethouders van Harderwijk willen in principe medewerking verlenen aan de bouw van een appartementengebouw aan de Melis Stokelaan 93, dus op de plek waar nu kinderopvang Kleine Ikke is gevestigd (en vroeger de Volksuniversiteit).
Het bouwplan voldoet namelijk niet helemaal aan de eerder dit jaar door de gemeenteraad vastgestelde Hoogbouwvisie, waarin ‘middelhoogbouw’ niet hoger mag zijn dan 23 meter en zeven bouwlagen. In het huidige plan wordt het gebouw één meter hoger en een hele bouwlaag extra, dus moet aan het plan nog worden gesleuteld. Dat betekent dat er uiteindelijk ook minder dan de 140 geplande appartementen kunnen worden gerealiseerd.In het jongste bouwplan komen In het nieuwe gebouw 140 appartementen en gaat het acht verdiepingen tellen, maar daarover is nog discussie
De nieuwbouw betekent dat de kinderopvang Kleine Ikke naar een andere locatie moet verhuizen. Waarheen is nog niet bekend. De initiatiefnemer voor de bouw heeft laten weten zich te willen inspannen bij het vinden van een nieuwe locatie.
De bouw van het appartementengebouw is niet onomstreden. Tijdens een tweetal informatieavonden in april en juni gaven omwonenden al aan er grote moeite mee te hebben. In april lag aanvankelijk een plan op tafel van een gebouw van maar liefst vijftig meter hoog. De initiatiefnemer én de gemeente gingen er toen nog vanuit dat de locatie aan de Melis Stokelaan, vlakbij het spoor én het viaduct waarover de N302 loopt, een hoogbouwlocatie zou worden. Dat bleek een misvatting.
Daarop werd in juni een nieuw plan gepresenteerd, ditmaal dus 24 meter hoog en acht bouwlagen tellend. Dat nam lang niet alle bezwaren tegen de bouw weg. Behalve verlies aan privacy en meer schaduw in hun huizen en tuinen door het hoge gebouw, zijn omwonenden vooral ook kritisch over de verkeersafwikkeling en het verdwijnen van de kinderopvang.
Dat het dagelijks bestuur van de gemeente toch juridisch en planologisch wil meewerken aan het bouwplan is ingegeven door het feit dat er in Harderwijk een grote behoefte is aan woningen, vooral aan sociale huurwoningen en goedkope koopwoningen. Bovendien verwacht de gemeente dat het nieuwe appartementengebouw een ‘kwaliteitsimpuls’ geeft aan de omgeving.
Nu B en W in principe willen meewerken aan de realisatie van het gebouw, moet de initiatiefnemer en gemeente nog overeenkomsten afsluiten waarin onder andere afspraken worden gemaakt over de aantallen huur- en koopappartementen en de prijsklassen ervan. Ook moet er nog een hoogbouweffectrapportage worden gemaakt. Die had er eigenlijk al moeten zijn, maar omdat het bouwplan nog verder moet worden aangepast, mocht dat nog even wachten.
De initiatiefnemer en gemeente maken ook nog financiële afspraken over de planexploitatiekosten, eventuele planschade en over de herinrichting van het openbaar gebied aan de Slauerhoffstraat, waaraan het nieuwe gebouw grenst. De gemeente gaat richting omwonenden en belanghebbenden nog communiceren over de procedures die gevolgd gaan worden. Wanneer die beginnen, is nu nog onduidelijk en hangt samen met de start van het formele traject. Ook de komst van de nieuwe Omgevingswet op 1 januari volgend jaar speelt hierin een rol.