Buurt en bestuur overhoop om bouw Café

In de kwestie rond de bouwplannen van Café de Liefde lijken bewoners en bestuur geen centimeter bij elkaar te komen. Gisteren liet college weten dat het overleg met de bewoners is geklapt.

Het college is teleurgesteld over het overleg met de bewoners.

Volgens hen was er de bereidheid het bouwplan aan te passen aan de wensen van de buurt. De buurtbewoners wilden daar echter niet in meegaan en blijven erbij dat er geen Café moet komen op de Havendam.
 
In september vroeg de raad aan wethouder Christianne van der Wal een bouwplan te presenteren dat met betrekking tot volume, hoogte en uitstraling, voor alle partijen acceptabel is. Uit de gesprekken van 15 oktober bleek echter dat er voor inwoners geen sprake is van een ‘acceptabel gebouw’ op die plek.

De bewoners van de Havendam en achterliggende straten kiezen voor geen gebouw (geen bebouwing) op de bedoelde locatie aan de Havendam.

Als er al iets zou moeten komen dan hoogstens in lijn met wat er eerder gestaan heeft in de vorm van de verkoopruimte van rederij Flevo in een enkele bouwlaag (zijnde enkel begane grond) in de Zuiderzee-stijl. Liever zien bewoners er een terras en/of bankjes om van daar de haven te kunnen bezichtigen.

Lees ook: ‘Geen dakkapel door beschermd stadsgezicht, maar wel een gebouw van tien meter hoog?’

De buurtbewoners, die zich al sinds 2003 inzetten voor het vrije uitzicht, zijn op hun beurt ook niet tevreden met de communicatie vanuit het Huis van de Stad. Afgelopen juni vertelde een buurtbewoner al aan Harderwijkse Zaken dat de buurt al jarenlang over actuele plannen in het ongewisse is gelaten: “Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig gevraagd naar de ontwikkelingen, naar plannen of schetsen, maar daar is door de gemeente altijd terughoudend op gereageerd, omdat er nog geen concrete plannen waren.” De aankondiging voor een nieuw café van tien bij tien meter kwam daarom ook aan als een schok: ,, Voor ons is dit een puist in het midden van het mooie, nieuwe gebied”, vertelde een andere bewoner destijds.

Initiatiefnemer Gert Breman gaf in de zomer aan dat hij het jammer vindt dat de bewoners bijna alle ideeën afwijzen.

,,Als de buurt nergens achter kan staan, zullen ze toch echt via de politiek moeten proberen het bestemmingsplan te wijzigen. Wij hebben dat bestemmingsplan niet gemaakt, wij hebben een plan ingediend voor een eerder vastgelegde bestemming.”