CDA Harderwijk-Hierden vraagt aandacht voor weerbare samenleving

Het CDA Harderwijk-Hierden heeft middels schriftelijke vragen aan het college van B&W aandacht gevraagd voor het versterken van een weerbare samenleving in de gemeente. Aanleiding zijn de recente watercrises in Apeldoorn en Noord-Limburg, waar duizenden huishoudens door de E. coli bacterie werden getroffen.

De partij wil weten hoe Harderwijk haar crisisplannen heeft aangepast en hoe inwoners worden voorbereid op calamiteiten zoals watervervuiling en stroomuitval

Daarnaast roept het CDA op om strategische locaties in te richten waar inwoners tijdens crises terecht kunnen voor essentiële voorzieningen zoals drinkwater en elektriciteit.

Andrea Oosting-Klock, fractievoorzitter van het CDA Harderwijk-Hierden, benadrukt het belang van zelfredzaamheid: " Bij ingrijpende gebeurtenissen, zoals afgekeurd drinkwater of een stroomstoring, kijken we vaak meteen naar de overheid voor een oplossing. Dat is begrijpelijk als het gaat om het herstel, maar volgens ons zou je ook zelf voorbereid moeten zijn, zodat je je in ieder geval een paar dagen kunt redden zonder naar de winkel te hoeven gaan”.

De inspiratie voor de voorgestelde vrijwillige burgerhulpverleningsorganisatie komt van de historische ‘Bescherming Bevolking’, die ruim 70 jaar geleden werd opgericht om de bevolking te beschermen tegen de dreigingen van de Koude Oorlog. Een moderne variant van deze organisatie kan volgens het CDA bijdragen aan een weerbare samenleving bij rampen en crises. Of deze nu worden veroorzaakt door klimaatverandering, zoals overstromingen, of door menselijke factoren zoals cyberaanvallen die de elektriciteits- of drinkwatervoorziening verstoren. Zo kan iedereen een steentje bijdrage.

Het CDA ziet samenwerking met organisaties zoals het Rode Kruis en voorlichtingscampagnes als essentiële middelen om de Harderwijkse samenleving sterker te maken en haar beter voor te bereiden op crises.

Andrea Oosting-Klock CDA Harderwijk Hierden
(Andrea Oosting-Klock)