Geef criminaliteit geen ruimte. Deze oproep doen de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Putten en Meld Misdaad Anoniem (M.) in een nieuwe campagne tegen misstanden op bedrijventerreinen. Leegstaande panden of verlies draaiende bedrijven worden regelmatig door criminelen misbruikt.
De gemeenten doen daarom mee met de campagne die onderdeel is van het Actieprogramma Veilig Ondernemen en de bewustwording van werknemers en pandeigenaren stimuleert.Dit heeft ernstige gevolgen voor de veiligheid van werknemers en ondernemers
Vanwege hun logistieke of juist afgelegen ligging zijn bedrijventerreinen aantrekkelijke schuilplekken voor criminelen. Panden worden gebruikt voor de productie van drugs of om wapens, illegaal vuurwerk of explosieve stoffen op te slaan. Dit kan bijvoorbeeld in een bedrijfsverzamelgebouw tot levensgevaarlijke situaties leiden. Daarnaast mengen criminelen zich in noodlijdende bedrijfjes om ze te gebruiken voor smokkel, voertuigcriminaliteit, arbeidsuitbuiting of om geld wit te wassen. Dit soort georganiseerde criminaliteit gaat vaak gepaard met bedreigingen en geweld richting kwetsbare ondernemers of pandverhuurders.
Informatie van ondernemers cruciaal
De burgemeesters van Ermelo, Harderwijk en Putten zijn blij met de campagne die van start gaat. De ondernemers op de bedrijventerreinen zijn namelijk cruciaal voor het velliger maken en houden van de bedrijventerreinen.
Burgmeester Van Daalen van Ermelo: “Onze ondernemers kunnen een enorme bijdrage leveren aan de veiligheid door de juiste signalen door te geven. Zij zijn immers de ogen en oren die daar dagelijks aanwezig zijn, en zaken die niet pluis zijn kunnen opmerken. Het feit dat de meldingen te allen tijde anoniem blijven, draagt hopelijk bij aan de bereidheid om verdachte zaken te melden.”
Burgemeester Joon van Harderwijk: “Het kan best spannend zijn om melding te doen van een verdachte situatie. Daarom ben ik heel blij met de mogelijkheid om anoniem te melden. De strijd tegen criminaliteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van politie, gemeente, inwoners en ondernemers. We hebben ieders oren, ogen en onderbuikgevoel nodig. Zeker op bedrijventerreinen en in het buitengebied, want juist daar opereren criminelen vaak onzichtbaar en onopvallend. Laten we dus allemaal alert zijn en samen zorgen voor een veilig Harderwijk en Hierden.”
Burgemeester Lambooij van Putten: “Graag vraag ik aandacht voor MMA; Meld Misdaad Anoniem. Wanneer ondernemers en inwoners vermoedens van criminaliteit melden bij deze stichting, dan weet je zeker dat je naam altijd onbekend blijft. De melder hoeft dus nooit bang te zijn voor repercussies van mensen die vinden dat ze ‘verraden’ zijn. Ik hoop dat de drempel voor het melden van criminaliteit nog lager wordt.”
Ondernemers en werknemers zien vaak signalen die anderen niet zien. Zij vermoeden het als eerste als er iets niet klopt bij een pand of als een ondernemer in een kwetsbare situatie zit. Dat kan gaan om activiteiten op vreemde tijden, regelmatige bezoekjes van onbekende personen of auto’s, in het geheim slepen met tassen of spullen, overdreven camerabeveiliging of een chemische lucht of hennepgeur. Vaak begint een opsporingsonderzoek bij dit soort kleine signalen. De campagne helpt om afwijkend gedrag te herkennen.
Meld Misdaad Anoniem
Jaarlijks stuurt M. 20.000 meldingen naar de politie en andere partners waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl
Campagnepagina: https://www.meldmisdaadanoniem.nl/onderwerpen/bedrijventerreinen