Als je zo eind vijftig bent, begint voor veel mensen een nieuwe levensfase. Je kinderen zijn de deur uit, je loopbaan heeft vorm gekregen en er komt meer tijd voor jezelf. Ergens in de verte doemt je pensioen op.
En dus ook tijd om, afhankelijk van je situatie, je huidige hypotheek onder de loep te nemen of een nieuwe hypotheek af te sluiten.Vaak betekent dat ook: tijd voor een nieuw huis of voor veranderingen aan je eigen huis
Is dat haalbaar dan, een hypotheek afsluiten op latere leeftijd?
In de meeste gevallen is er meer mogelijk dan je zou denken. Afhankelijk van je situatie kan het slim zijn om een nieuwe hypotheek af te sluiten of je huidige hypotheek over te sluiten. De huidige lage rente zorgt voor relatief lage maandlasten, die je voor langere tijd kunt vastzetten. Best handig als je inkomen straks daalt na het bereiken van je pensioendatum.
Gelden er extra regels voor oudere huizenkopers? Tot je 57e wordt er niet anders naar je gekeken bij het sluiten van een (nieuwe) hypotheek. Wel kijkt de hypotheekadviseur of je voor het huis dat je kopen wilt, dertig jaar lang een annuïteitenhypotheek kunt betalen. Om te voorkomen dat mensen op langere termijn, bij het passeren van de pensioendatum, in de problemen komen. Bij de meeste senioren gaat hun inkomen binnen die dertig jaar omlaag door hun pensionering.
Natuurlijk kan het invloed hebben dat je straks gepensioneerd bent: vanaf je 57e is je pensioeninkomen van invloed op het bedrag dat je maximaal mag lenen (voor de aankoop van een woning). Naast je huidige inkomen wordt dan ook gekeken naar je toekomstige inkomen uit pensioen. Wanneer je hypotheeklasten niet hoger zijn dan je na je pensionering kunt dragen is dat geen belemmering. Deze extra toetsing geldt voor zowel startende huizenkopers die binnen 10 jaar hun pensioendatum bereiken als voor 57 plussers die doorstromen naar een nieuw koophuis.
Maar er kan heel veel wél! Er zijn gelukkig ook diverse opties waarmee je op iets gevorderde leeftijd net wat makkelijker een hypotheek af kunt sluiten. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) bijvoorbeeld. Heb je als doorstromer lagere of gelijkblijvende woonlasten na je verhuizing, dan mag de bank je werkelijke woonlasten als uitgangspunt nemen voor je nieuwe hypotheek. Je kunt dan meer lenen bij een (deels) aflossingsvrije hypotheek dan bij een variant die je volledig aflost.
Vaak heb je bij het afsluiten van een hypotheek een overlijdensrisicoverzekering nodig. Voorheen was deze verzekering verplicht, maar in de meeste gevallen is dit tegenwoordig niet meer het geval. Dit kan gunstig uitpakken voor oudere huizenkopers.
Hoe jij precies de hypotheek vindt die bij jouw nieuwe levensfase past? Maak een afspraak of kom langs in onze vestiging. Wij bekijken samen met jou wat er mogelijk is, zodat jij een hypotheek sluit die past bij je wensen en mogelijkheden. Nu en in de toekomst.
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.
Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo
Vestiging Nunspeet