“De jeugd hoeft geschiedenis niet alleen uit boeken te leren” Informatieborden ‘De Mhenen’ vertellen over voormalig Schietkamp Hierden

Door Petronella van het Goor - Wat begon als een motie voor het behoud van historische boerenerven in Hierden, eind 2018, is verworden tot het behoud van nog veel meer historie in Hierden. 

“Met Jaap van de Poppe had ik het vaak over de geschiedenis van Hierden. Niet alleen over de boerenerven, we liepen bijvoorbeeld ook regelmatig door de Mheenlanden, waar het schietkamp van de Duitsers lag”, zegt Jan van Panhuis, SGP-raadslid in Harderwijk

Toegangsweg Boerenstrandje
In het voorjaar van 2019 was de staat van de toegangsweg naar het Boerenstrandje zo slecht, dat Jan wederom een motie indiende. Een volledige herbestrating van de toegangsweg, met gebruik van de oude klinkers. Unaniem werd toegestemd, 90.000 euro werd opzij gezet en de restauratie begon vrijwel meteen. Jan wist dat er na de restauratie nog een bodempje in de pot zat en stelde begin 2020 voor dat geld te gebruiken voor informatieborden. “Er zijn nog maar weinig mensen die weten dat de Duitsers hier vroeger hun soldaten trainden. Het Schietkamp Hierden was het grootste oefenterrein buiten de Duitse grenzen. Er kwamen bussen vol soldaten aan. Zij sliepen in de barakken op de hoek van de Oostermheenweg en trainden in de Mhenen. Het was jarenlang één groot Sperrgebiet waar niemand mocht komen”, aldus Jan.

Werkgroep Schietkamp
De raad ging akkoord en er werd een werkgroep opgericht om zoveel mogelijk van de geschiedenis te achterhalen. In die werkgroep zaten Evert Jacobs en Dirk Schuurkamp (Herderewich Hierden), Johan van Sonnen (Herderewich), Marc Bouw (gemeente Harderwijk), Dario Usai en Antonio Consilvio (The Vanneau Foundation) en Hans Kalfsbeek (onderzoeker).

Een jaar of drie zijn ze bezig geweest. Van Geldersch Archief naar fotoalbums op stoffige zolders en foto’s die te koop werden aangeboden op Marktplaats. “We hebben een deel van de informatie verwerkt voor de informatieborden”, zegt Hans. “Maar daar kun je natuurlijk niet alles op kwijt.” Gelukkig kwam The Vanneau Foundation met de oplossing daarvoor. “Via QR-codes op de borden, kom je op hun website. En ze hebben een app ontwikkeld, waardoor je eigenlijk ter plekke kunt kijken hoe het vroeger was.” En dat is belangrijk, vinden ze allemaal. “Op die manier blijft de geschiedenis zichtbaar en tastbaar, ook voor de jeugd. Ze hoeven het niet alleen maar uit boeken te leren, ze kunnen het gewoon met eigen ogen zien.”

Er is nog veel meer te zeggen
Die QR-codes, daar willen ze eigenlijk nog veel meer mee doen. “Paaltjes met codes langs de fietsroutes”, denkt Hans hardop. “En dan nog een paar van die mooie informatieborden bij de Essenburgh, waar de eerste Duitsers werden ingekwartierd. Dat lijken net vakantiefoto’s, die eerste oorlogsmaanden. Later, toen de SS erbij kwam, werd het verschrikkelijk. Die verhalen zijn er in Hierden helaas ook genoeg.” En omdat al die verhalen niet mogen sterven met de eigenaren ervan, is het belangrijk dat ze worden opgetekend.

Bij de Mhenen staan inmiddels twee informatieborden. Eén aan het begin van de toegangsweg en één bij het Boerenstrandje. Dinsdagmiddag 9 juli is de officiële onthulling bij het Boerenstrandje.

Schietkamp Hierden
Schietkamp Hierden