Digitale Rembrandt-kunst van Landstede MBO Harderwijk-student Tamara Wieberdink prijkt deze zomer in het Rijksmuseum

“Laat je inspireren door Rembrandt”, luidde de oproep van het Rijksmuseum begin dit jaar. Meer dan 8000 mensen uit 95 landen gaven er gehoor aan. 

Het kunstwerk ‘Rembrandt onder de Loep’ van Landstede MBO Harderwijk-student Tamara Wieberdink behoort tot de selectie die de finale heeft bereikt.

Haar unieke, digitale versie van Rembrandts “Kop van een oude man” is vanaf 15 juli twee maanden te zien bij het Rijksmuseum als onderdeel van de publiekstentoonstelling “Lang Leve Rembrandt”. ‘Ik ben supertrots dat ik dit bereikt heb!’ aldus Tamara. 
 
In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt van Rijn (1606-1669) overleed. De oproep ‘Lang leve Rembrandt’ is één van de vele activiteiten die in dit Jaar van Rembrandt georganiseerd worden. ‘Twee klassen van de Landstede MBO Harderwijk Vormgeving & Entertainment kregen de opdracht om mee te doen’, vertelt Tamara, die de opleiding Mediavormgeving niveau 4 volgt. ‘Ik had net van vrienden een tekentablet gekregen en ik besloot om daarmee een digitale versie te maken van “Kop van een oude man”.’

Het was een zeer omvangrijke taak die ze zichzelf stelde. Via een pen op het tekentablet werkte ze in Adobe Illustrator op het beeldscherm, heel minutieus, kleur voor kleur, penseelstreek voor penseelstreek. ‘Door heel ver in te zoomen ontdekte ik hoeveel werk er in Rembrandts schilderijen zit, hoeveel aandacht hij aan elk detail besteedde, hoe hij werkte met heel licht en heel donker, daar staat hij om bekend. En hij gebruikte ongelofelijk veel kleuren! Kleuren die je niet zou verwachten in zo’n portret: knalgeel, blauw, rood, noem maar op. Ik kreeg echt zicht op hoe hij schilderde, het was heel bijzonder en leerzaam.’

Omdat ze er zoveel tijd aan had besteed, besloot Tamara haar werk daadwerkelijk in te sturen. ‘Eerst kreeg ik een mailtje dat ik door was naar de volgende ronde, met het verzoek of ik mijn bijdrage naar het Rijksmuseum wilde brengen. Dat was al heel leuk. Vervolgens kreeg ik bericht dat ik door was naar de finale! Dat was helemaal geweldig natuurlijk. Zoiets staat prachtig op mijn CV. Ik ben supertrots dat ik dit bereikt heb.’ 
 
Teamleider Henriëtte Dijkstra en docent mediavormgeving Marnix Staal zijn ook trots. ‘Het is heel bijzonder dat Tamara’s bijdrage bij de selectie hoort die uit 8000 inzendingen is gekozen!’ zegt Henriëtte. Vormgeving & Entertainment van Landstede MBO Harderwijk bestaat uit de opleidingen DTP niveau 3, Mediavormgeving niveau 4 en de Sign Opleidingen niveau 2, 3 en 4. ‘We werken graag met opdrachten en thema’s uit de praktijk. Van deze oproep van het Rijksmuseum hebben we een opdracht gemaakt voor tweedejaars studenten DTP en Mediavormgeving.

Om inspiratie op te kunnen doen, organiseerden we eerst een excursie naar het Rijksmuseum. Ik vond het verrassend hoeveel studenten deelnamen en hoe enthousiast ze vervolgens met de opdracht aan de slag gingen.’ De resultaten waren zeer creatief en gevarieerd. ‘Er waren studenten die digitale collages maakten, of die bijvoorbeeld Rembrandts werk met snapchatfilters bewerkten’, zegt Marnix. ‘Ik denk dat de heel verfijnde, precieze manier waarop Tamara met moderne middelen een eeuwenoud kunstwerk hercreëerde de jury aansprak. Ze heeft digitaal elke penseelstreek gezet die Rembrandt zelf zo’n driehonderd jaar geleden ook maakte. Heel bijzonder.’ Tamara’s prestatie is gevierd met een grote taart, met daarop de afbeelding van haar “Rembrandt onder de loep”. De tentoonstelling “Lang Leve Rembrandt” wordt op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt, geopend en is tot en 15 september te zien in de Philipsvleugel van het Rijksmuseum.

Tamara Wieberdink