Dindoa heel dichtbij stunt in Ereklasse tegen Unitas/Perspectief (wedstrijdverslag)

Op zaterdag 14 september stond eindelijk de langverwachte derby op het programma in de Ereklasse: Dindoa 1 – Unitas/Perspectief 1. Dat het al een paar weken leefde, bleek wel door de aandacht die in de media werd gegeven aan de wedstrijd. Dindoa’s mascotte Sharky was al op verkenning geweest in Harderwijk en in een interview blikten broers Roy en Mike van Boven vooruit op de wedstrijd.

Het bleek ook op De Zanderij dat men uitkeek naar deze confrontatie: in groten getale was men afgereisd naar Ermelo om de wedstrijd bij te wonen

Hugo van Woudenberg wijzigde zijn opstelling ten opzichte van de week ervoor: Femke ten Hove en Alain ter Horst stonden in de basis. Roy van Boven en Daphne van Boven – van den Berg, twee spelers met een rijkelijk verleden bij Unitas/Perspectief, namen plaats op de reservebank. Ook Unitas/Perspectief voerde wijzigingen door ten opzichte van de week ervoor: Lara Kreikamp en Jeroen Boonstra vervingen Laura van Winkoop en Mark Kreikamp.
 
In de eerste aanvallen lag het tempo hoog bij zowel Dindoa als Unitas/Perspectief en het spel oogde onrustig. De spelers hadden duidelijk enige tijd nodig om de spanning van hun schouders te laten glijden. Aniek Odding kreeg dit als eerste voor elkaar en opende de score voor Dindoa. Ook Noah Bijsterbosch gooide de schroom van zich af en maakte het eerste doelpunt voor de Harderwijkers. Dat een derby een wedstrijd op zich is en altijd enige wrijving met zich kan brengen, werd bewezen toen er een klein opstootje ontstond. Het arbitrale duo smoorde dit in de kiem, suste de boel en de wedstrijd kon worden hervat.
 
Femke ten Hove begon ijzersterk aan de wedstrijd en zette Dindoa eigenhandig op voorsprong met twee doelpunten. Aniek Odding kwam ook nogmaals tot scoren, waardoor er een 4-1 voorsprong op het scorebord prijkte. Unitas/Perspectief deed, in de vorm van Daan Reijgersberg, wat terug, maar zijn directe tegenstander liet ook zien te kunnen scoren. Tom van den Berg wist tweemaal de bal door het mandje te prikken: 6-2. Noah Bijsterbosch deed wat we hem vaker hebben zien doen: van grote afstand tot scoren komen, maar Dindoa nam nog meer afstand via een doelpunt van Alain ter Horst. Ook Saskia Lieman kwam tot scoren en wist even te ontsnappen aan de hoge druk van ex-speelster van Dindoa Jolien Landman, die liet zien klaar te zijn voor de Korfbal League na een zware blessure.
 
Unitas/Perspectief nam maatregelen bij deze achterstand van 8-3 en stuurde een vijftal spelers van de reservebank af om warm te lopen. Dindoa was echter niet onder de indruk en wist sterke aanvallen op de mat te leggen. Saskia Lieman stond klaar om een vrije bal te nemen toen Unitas/Perspectief een time-out nam. Dit sorteerde wel het gewenste effect, want de kans werd gemist en Mike van Boven en Noah Bijsterbosch maakten aan de andere kant de 8-4 en 8-5. Men bleef strijden voor elke bal en naarmate de eerste helft vorderde, stonden de scheidsrechters meer en meer toe, tot genoegen en ongenoegen van spelers en supporters. Alain ter Horst leverde ook een bijdrage en breidde de voorsprong eigenhandig ut: 9-5. Renee Havenaar en Mike van Boven lieten echter ook blijken te kunnen scoren en zo kroop Unitas/Perspectief dichterbij naar 9-7. Het was tot slot Aniek Odding die Dindoa vlak voor rust op een 10-7 schoot nadat beide dames van Unitas/Perspectief met Nina de Romph meegingen.
 
Onderwijl de spelers in de rust genoten van een verfrissend drankje en nieuwe instructies kregen van de coaches, nam voorzitter Leonard Osté het woord en werd het contract met de nieuwe hoofdpartner, De With Group, getekend. We zijn blij dat we de komende jaren een mooie hoofdsponsor aan onze zijde hebben staan!
 
Er zal in de kleedkamer ongetwijfeld tegen de spelers uit Harderwijk genoemd zijn dat er heel veel tandjes bij moesten, maar het was Femke ten Hove die messcherp op het veld verscheen en direct de bal onderschepte. Unitas/Perspectief had klaarblijkelijk de zaken beter op orde en draaide lange aanvallen met veel kansen. Er werden veel rebounds gepakt onder de korf waar de Ermelose mannen weinig invloed op konden uitoefenen en dit resulteerde in de 10-8 uit handen van Noah Bijsterbosch. Hugo van Woudenberg merkte dat zijn ploeg weinig grip had op de tegenstander en nam direct een time-out. Dindoa rechtte de rug en Saskia Lieman noteerde het eerste doelpunt voor Dindoa na de rust uit een vrije bal: 11-8.
 
Vanaf dat moment werden de doelpunten schaarser en werd er met name aan Harderwijkse zijde volop gewisseld. Mark Kreikamp betrad als eerste het veld voor Jeroen Boonstra om Alain ter Horst aan banden te leggen. Dit deed hij zeer verdienstelijk en Hugo van Woudenberg bracht Roy van Boven, voor Alain ter Horst, die direct zijn jongere broertje Mike van Boven in verdedigend opzicht tegenover zich kreeg. Renee Havenaar en Noah Bijsterbosch brachten het verschil terug naar één, 11-10, maar het was wederom Aniek Odding, met haar vierde van de middag, die Dindoa wat lucht gaf: 12-10.
 
Het publiek ging er nog maar eens goed voor zitten en maakte zich gereed voor een spannende slotfase. Zowel Hugo van Woudenberg als Marc Houtman was nog niet uitgewisseld, en Alain ter Horst, Laura van Winkoop en Thomas Hoekstra betraden het veld. Laatstgenoemde bewees direct zijn waarde en noteerde de 12-11 op het scorebord. De spanning steeg toen Mike van Boven mocht aanleggen voor een strafworp, nadat Lara Kreikamp deze eigenhandig had verdiend, maar geblesseerd het veld moest verlaten. Mike van Boven verzilverde deze koeltjes (men hoopte nog op een under the bridge, maar die liet hij achterwege) en zo stond er voor het eerst sinds de start van de wedstrijd een gelijke stand op het scorebord: 12-12.
 
De minuten die volgden waren zenuwslopend. Daphne van Boven – van den Berg werd in het veld gebracht en haar eerste poging was gelijk raak, 13-12! Zou Dindoa stunten tegen de club uit Harderwijk? Daan Reijgersberg liet zich dat niet gebeuren en rondde een moeilijke kans onder de korf knap af. Dindoa wist dat het nog luttele minuten had om op voorsprong te komen en begon aan de aanval. Het doelpunt viel echter nog niet en Noah Bijsterbosch trok een sprintje en veroverde slim de bal bij de middenlijn. Dit gaf Unitas/Perspectief de gelegenheid om het winnende doelpunt te noteren. Het was uiteindelijk invaller Thomas Hoekstra die de 13-14 noteerde. Nu was het Dindoa dat in de achtervolging moest. Hugo van Woudenberg name een time-out om het game plan te bespreken, maar het mocht niet meer baten. Unitas/Perspectief pakte eenmaal de voorsprong tijdens deze derby en deed dit precies op het juiste moment: de scheidsrechters floten af bij een 13-14 stand.
 
Ondanks dat Dindoa uiteindelijk met lege handen stond, overheerste volgens teammanager Marinus van Ommeren een trots gevoel, nadat de teleurstelling ietwat naar de achtergrond was verdwenen. Dindoa heeft een zeer goede wedstrijd op de mat gelegd en sterk weerstand geboden tegen een ploeg die in de zaal op het hoogste niveau zal uitkomen. Ook Dindoa 2 deed goede zaken afgelopen zaterdag en won met 14-9 van NRC’22 2. De dag werd afgesloten met een smakelijke barbecue, mede mogelijk gemaakt door The Butchers.
 
Volgende week speelt Dindoa wederom thuis. Om 14.05 speelt Dindoa 2 tegen AVO 2 en om 15.25 start de wedstrijd tussen Dindoa 1 en DOS’46 1, ook een ploeg die in de zaal uitkomt in de Korfbal League. We kijken er nu al naar uit om jullie allen te verwelkomen!
 
Doelpunten: Aniek Odding 4, Femke ten Hove 2, Tom van den Berg 2, Alain ter Horst 2, Saskia Lieman 2, Daphne van Boven – van den Berg 1.

Dindoa 1 tegen Unitas 1
Tekst Daniek van de Kamp - foto Rik van de Bos