Duurzame Feestdagenmarkt voor het hele gezin op woensdag 13 november bij de Rietmeen

Fijne, duurzame feestdagen voor iedereen. En óók voor ons milieu! Dat is het idee achter de Duurzame Feestdagenmarkt die gemeente Harderwijk op woensdagmiddag 13 november bij de Rietmeen organiseert. Voor jong en oud is er van alles te doen. 

Van leuke kraampjes met feestelijke (tweedehands) kleding en decoratie, tot creatieve én culinaire workshops

Met verschillende lokale organisaties laten we zien dat de feestmaanden duurzamer inrichten helemaal niet minder leuk hoeft te zijn!

Tijdens de feestdagen denken we aan versiering, uitgebreid tafelen, mooie outfits en cadeaus. Veel kopen we nieuw in de winkel, maar dat is natuurlijk niet altijd even duurzaam. Met de feestdagenmarkt willen we inwoners bewust(er) maken hoe zij de komende feestdagen duurzamer kunnen vieren. Uiteraard kunnen bezoekers ook genieten van een lekker - en duurzaam - warm hapje en drankje.
 
Duurzame Feestdagenmarkt (gratis toegang)
Woensdag 13 november van 13:00 - 17:00 uur
De Rietmeen, Ouverturebaan 1-3 Harderwijk
Ga voor de laatste informatie naar www.harderwijk.nl/feestdagenmarkt
                                                                                                       
Wat is er te doen?
Shop duurzame items bij de kraampjes, doe mee aan een creatieve of culinaire workshop of laat je inspireren tijdens een workshop van Endura of onze klimaatburgemeester Gera van den Berg. De feestdagenmarkt is voor jong en oud en richt zich op de feestdagen aan het eind van het jaar:
 
  • Cadeau opknapstation (door het Repair Café)
  • Sint activiteit: plantaardige pepernoten bakken
  • Workshop: hoe kook je een duurzaam en plantaardig feestelijk diner? (Greendish)
  • Kerstballen versieren (Het Goed)
  • Modeshow met tweedehands kleding
  • Kramen met tweedehands (feest)kleding (Blije Meisjes en Nel’s Kledingservice)
  • Informatiekramen: duurzaam omgaan met energie (Endura en energiecoaches)
  • Workshop (tuin)vogels, pindasnoeren rijgen (Hortus)
  • Bomenspel
  • Workshop minimaliseren door de klimaatburgemeester
  • Klimaatvriendelijk tuinieren en kerststukje maken (Groei en Bloei)
  • Warm jezelf op met warme chocolademelk of verspillingsvrije soep 
Het belang van circulariteit (tijdens de feestdagen)
Wethouder duurzaamheid, Martijn Pijnenburg: “De feestdagen zijn vaak een periode van gezelligheid, cadeaus en uitgebreid eten. Maar helaas brengt deze tijd van het jaar ook veel verspilling en afval met zich mee. Van inpakpapier dat eenmalig wordt gebruikt, tot voedseloverschotten die ongebruikt in de prullenbak verdwijnen. Deze piek in consumptie heeft een grote impact op het milieu. Dit kan en moet anders, door bewuste en duurzamere keuzes te maken.”

Circulariteit, het principe waarbij producten en materialen worden hergebruikt in plaats van weggegooid, biedt een oplossing. Denk bijvoorbeeld aan cadeaus inpakken met herbruikbare stoffen, het kiezen voor tweedehands of duurzame geschenken en het plannen van maaltijden om voedselverspilling te verminderen. Door (ook) tijdens de feestdagen te kiezen voor circulariteit, kunnen we niet alleen onze ecologische voetafdruk verkleinen, maar ook bijdragen aan een wereld waarin verspilling plaatsmaakt voor waardevolle, bewuste keuzes.