Tijdens het EnergieCafé ‘Meten is besparen’ op 25 september heeft Endura een nieuw project aangekondigd. Met steun van CAI Harderwijk begint de lokale energiecoöperatie een pilot voor het opzetten van een slim energienetwerk in Harderwijk.
Ook werden er tijdens het EnergieCafé informatie en persoonlijke ervaringen gedeeld over het slim gebruiken van de slimme meter.“We beginnen met het verbinden van de slimme meter via een connector (Conny) met een Endura-server. Daarmee zetten we de eerste stappen naar een echte lokale energiegemeenschap”, zegt Martijn Mast (bestuurslid Endura)
De meeste huizen hebben tegenwoordig slimme meters. Maar of die meters echt zo slim zijn, vraagt Doeko Hekstra zich af tijdens het EnergieCafé. “De meter registreert het verbruik en de opwek van stroom en gas in je huis, maar doet verder niets met die informatie.” Het verzamelen van gegevens helpt nog niet om energie te besparen. Dat kan pas als je de data analyseert en er iets mee doet. Je kunt energielekken opsporen, zien wat het effect is van bespaarmaatregelen, en beter beslissen of een warmtepomp of thuisbatterij handig is, of dat een dynamisch energiecontract een goede keuze is. Maar het begint wel met een slimme meter in de meterkast.
Hoe slim écht slim wordt
Om de gegevens continu te bekijken en te analyseren, heb je hulp nodig. Daarom zijn er speciale apps en portals ontwikkeld. Deze digitale hulpmiddelen slaan gegevens voor je op en maken het met grafieken en tabellen makkelijk om precies te zien wanneer je hoeveel elektriciteit en gas gebruikt. Soms zelfs live en tot op de seconde nauwkeurig. Evert Raaijen (lid van Endura en bespaaradviseur) gebruikt hiervoor een externe portal, het slimme meterportal. Evert heeft al veel besparingen gerealiseerd met deze tool.
Een andere optie is het plaatsen van een P1-meter, een slimme meterlezer. Dit deed Petra Brandsen op advies van Endura. Ze vertelt met aanstekend enthousiasme hoe leuk het is om live te zien wat er gebeurt als de zon schijnt, welk effect je gedrag heeft of het vervangen van apparaten. “Het geeft inzicht, maakt je bewuster en motiveert enorm. Het installeren van een P1-meter is heel eenvoudig,” zegt Petra.
Met Endura samen meer doen!
Gelukkig zijn veel mensen enthousiast en succesvol bezig met het opwekken van duurzame energie, het verminderen van hun energieverbruik en het afstemmen op de energie die ze zelf opwekken. Alleen gaat het sneller, maar samen kom je verder. Stel je voor dat we samen stroom kunnen opwekken en delen. Wat zou dat opleveren? Voor bedrijven is het delen van energie al wel mogelijk, in de wijk nog niet. Endura gaat onderzoeken hoe dit wel kan, met steun van CAI Harderwijk. Martijn Mast (bestuurslid Endura) introduceert de ‘Conny’ als alternatief voor de P1-meter. Hij legt het nieuwe initiatief van Endura uit en nodigt belangstellenden uit om mee te doen aan de pilot.
Lees meer over de pilot en het slim gebruiken van de slimme meter op de website van Endura: www.endura-harderwijk.nl. (https://www.endura-harderwijk.nl/nieuws/endura-lanceert-lokale-pilot-energiegemeenschap/)
Endura lanceert lokale pilot energiegemeenschap tijdens EnergieCafé, v.l.n.r. Doeko Hekstra, Evert Raaijen, Petra Brandsen, onder Martijn Mast.