Door Harry Schipper – Het lijkt gedaan met de rust van de jongste vijf kinderen van het Ruinerwold-gezin, die al meer dan tien maanden verblijven in een woning in het Ermelose buitengebied.
Ook heerst onbegrip dat de gemeente Ermelo voor hen de huur van de woning betaalt.Op social media, vooral Facebook, worden naast steunbetuigingen ook verwensingen en zelfs bedreigingen geuit, nadat ook de in maart vrijgelaten vader Gerrit Jan van D. bij hen is komen wonen
Het is al lange tijd een publiek geheim dat de vijf jongsten van het Ruinerwold-gezin in Ermelo onderdak kregen. Sinds kort zijn het er trouwens nog maar vier: één van hen verklaarde vorig week aan het einde van deel twee van de tv-documentaire over het gezin: ‘ook in mijn ervaring heeft mijn vader teveel dingen gedaan die niet zijn te rechtvaardigen. Ik woon daarom sinds kort niet meer bij hem’.
De jongeren worden naar verluidt prima opgevangen en gesteund door buurtgenoten en hulpverleners. Maar er zijn ook nogal wat Ermeloërs die er naar eigen zeggen moeite mee hebben dat de gemeente de huur betaalt, terwijl bekend is dat vader Gerrit Jan beschikt over een kleine honderdduizend euro en de boerderij met flink wat grond in Ruinerwold.
Dat geld had het Openbaar Ministerie in oktober 2019 aan contanten gevonden bij doorzoeking van de boerderij in Ruinerwold, waar het gezin sinds 2010 in het geniep woonde. Vader Van D. werd verdacht van vrijheidsberoving door opsluiting, mishandeling en seksueel misbruik van zijn oudste kinderen. Al sinds de jaren ’90, toen het gezin ook woonde in Hasselt, Zwartsluis, Staphorst en Meppel. Hoewel de oudste vier kinderen dit allemaal bevestigden, werd hij door de rechtbank in Assen ontslagen van rechtsvervolging, omdat hij een beroerte had gekregen en daardoor volgens Justitie niet meer in staat was om terecht te staan.
Omdat er op social media steeds meer berichten verschenen over de verblijfplaats van de jongste (inmiddels volwassen) kinderen, die hun vrijgelaten vader uit piëteit in huis hadden genomen, bevestigde de gemeente Ermelo maandag tegenover journalisten zelf dat zij het gezin onderdak hadden verleend.
“Als gemeente staan we er voor, dat mensen die hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld huisvesting deze hulp krijgen. Wij zijn daarbij verantwoordelijk dat dat gebeurt met behoud van hun privacy en veiligheid. Het feit dat deze jongvolwassenen nu volop in de belangstelling staan, verandert daar niets aan. Zij krijgen de hulp net als iedere andere inwoner van Ermelo. We behandelen iedereen gelijk”.Vanmorgen kwam de gemeente Ermelo bovendien met de navolgende verklaring:
“Waarom hebben we gedaan wat we deden en doen we wat we doen? De jongvolwassenen uit Ruinerwold zijn vrij om hun woonplaats te kiezen. Zij verzochten ons om particuliere woonruimte in Ermelo. We hebben uit menselijke overwegingen ons het lot van deze jonge mensen aangetrokken. Tegelijkertijd voelen we als gemeente een grote verantwoordelijkheid naar de samenleving en nemen deze verantwoordelijkheid ook.
Vanuit de achtergrond en context van het verzoek zijn we voor de jonge volwassenen op zoek gegaan naar passende woonruimte. Zij kwamen uit een onveilige en bizarre situatie en zochten een vaste woonplaats. Vader zat dat op dat moment vast.
Deze jongvolwassenen hebben veel meegemaakt. Onze burgemeester staat voor hun rust, veiligheid en privacy. Die vormen de eerste prioriteit. In het afgelopen tien maanden hebben de jongvolwassenen onze samenleving leren kennen, daaraan deel kunnen nemen en hebben zij geestelijke en medische verzorging gehad.
Daar waar zich verandering in de woon-/leefsituatie van de jongvolwassenen voordoen, doen we er samen met de politie en zorginstellingen alles aan om dat in goede banen te leiden. Dat doen we met uiterste zorgvuldigheid. U zult begrijpen, dat inmenging van buitenaf daarbij, in welke vorm dan ook, niet gewenst, helpend of in het belang van de jongvolwassenen is.
Zij hebben aangegeven geen contact met de pers te willen en willen met rust gelaten worden. Ook dat respecteren wij en vragen u hetzelfde te doen.
Waarom kunnen we niet alles vertellen? Dat doen we nooit. Niet omdat we dingen willen wegstoppen. Dit soort procedures horen in alle rust en volledige privacy te gebeuren. Dat is wat we als gemeente altijd doen”.