Stap op de fiets en ervaar de geschiedenis op een unieke manier met de nieuwe fietsroute 1825, de vergeten ramp. Deze bijzondere route neemt je mee door een gebied dat 200 jaar geleden volledig onder water stond.
Tijdens de watersnood van 1825 stond het water in sommige delen van de regio zelfs 2,5 meter boven het hoofd van de inwoners. Met deze fietsroute krijg je de kans om de geschiedenis weer tot leven te brengen.Het klinkt misschien gek, maar het gebied waar je doorheen fietst, was destijds het slachtoffer van de grootste natuurramp van de 19e eeuw in Nederland
Een indrukwekkende reis door het verleden
De fietsroute, die van Kampen via IJsselmuiden naar Doornspijk en weer terugloopt, is meer dan alleen een fietstocht. Het is een reis door het verleden, waarbij je onderweg wordt begeleid door verhalen, ooggetuigenverslagen en historische informatie over de ramp van 1825. Het Stadsarchief Kampen en het Noord-Veluws Archief hebben hun rijke collecties beschikbaar gesteld om je onderweg alles te vertellen over de tragische gevolgen van de watersnood, maar ook over de hoopvolle verhalen van overleving en wederopbouw.
In de watersnood van 1825 kwamen in totaal 305 mensen om het leven in Overijssel, en 29 in Gelderland. Deze ramp heeft de regio diep getroffen, maar de verhalen van moed en doorzettingsvermogen van de lokale bevolking blijven tot op de dag van vandaag inspireren.
Een route voor iedereen
Of je nu een doorgewinterde fietser bent of gewoon een stukje wil fietsen in het eigen tempo, deze route is voor iedereen toegankelijk. De vergeten ramp fietsroute is eenvoudig op te splitsen in twee, drie of vier delen, zodat je de route kunt afleggen in de snelheid die voor jou het prettigst is. Voor de wandelliefhebbers is de route ook te lopen. Je kunt dus op je eigen tempo het waterige verleden van dit historische gebied ontdekken, met als gids de verhalen van diegenen die het allemaal hebben meegemaakt.
Een herinnering aan het verleden, een les voor de toekomst
De route biedt niet alleen een kans om het verleden te herdenken, maar ook om stil te staan bij de kracht van de natuur en de veerkracht van mensen. De verhalen die je onderweg hoort, zijn niet alleen tragisch, maar ook hoopvol en inspirerend. Ze laten zien hoe de gemeenschap zich herstelde van een enorme ramp en welke lessen we vandaag de dag nog steeds kunnen trekken uit deze ingrijpende gebeurtenis.
Start op een punt naar keuze op de route en fiets mee door het verleden. Een unieke manier om de vergeten ramp van 1825 te herbeleven, terwijl je tegelijkertijd het landschap van de regio ontdekt.
De fietsroute ‘1825, de vergeten ramp’ is te fietsen via een digitale route. Deze kun je vinden op www.noordveluwsarchief.nl/fietsroute of stadsarchiefkampen.nl. Het is niet nodig om een app te downloaden om de route te fietsen.
Een nieuwe naam voor de archieven van de noordelijke Veluwe.
Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe en het Streekarchief Epe, Hattem en Heerde gaan in 2025 samen onder een nieuwe naam en een nieuw logo dat voor het project ‘1825, de vergeten ramp’ voor het eerst wordt gebruikt, het Noord-Veluws Archief (NoVA). Door de samenvoeging wordt het makkelijker om de rijke geschiedenis van de Noord-Veluwe te ontdekken. Meer informatie is te vinden op www.noordveluwsarchief.nl.