Door Petronella Polinder - Bewoners aan en rond de Havendam hebben gisteravond de raadscommissie Ruimte bezocht en daar ingesproken over de nieuwbouw op de hoek Havendam / Strandboulevard.
De buurt is het daar niet mee eens. Sterker nog. De buurt wil niet dat er gebouwd gaat worden op die plek. Ze probeert dat sinds 2003 al tegen te houden.In het bestemmingsplan, dat in 2011 al is vastgesteld, is op die locatie ruimte voor een pand van tien meter hoog, waarin plek is voor lichte horeca.
Sinds het bestemmingsplan in 2011 is vastgesteld, vragen de buurtbewoners de gemeente regelmatig naar actuele plannen, maar ze worden in het ongewisse gelaten. “Wij hebben de afgelopen jaren regelmatig gevraagd naar de ontwikkelingen, naar plannen of schetsen, maar daar is door de gemeente altijd terughoudend op gereageerd, omdat er nog geen concrete plannen waren”, aldus een buurtbewoner. Toen tijdens de afgelopen Aaltjesdagen de dolenthousiaste crew van Café de Liefde, geheel in het rood gekleed, aankondigde dat in oktober 2019 op die locatie hun Grand Café geopend zou worden, in een pand van tien meter hoog en tien meter breed, was dat nogal een schok voor de omwonenden. Ze zochten de media op en deelden breed hun bezwaren.
“We zijn afgelopen dinsdag, toen we via verschillende media op de hoogte raakten van de bezwaren uit de buurt, naar de buurtbewoners toegegaan en we schrokken van de emotionele reacties”, aldus Timmers. Hij geeft aan door VOF Waterfront gevraagd te zijn plannen en tekeningen voor die locatie in te dienen. “Wij zijn slechts investeerders met een plan. Ons plan won. Nu zijn we de aanvraag voor de omgevingsvergunning aan het voorbereiden, we houden ons daarbij aan de regels van het geldende bestemmingsplan.”Voor de initiatiefnemers van het omstreden pand, Wouter Timmers en Gert Breman, was de emotionele reactie op het pand, een onverwachte.
Hij zegt dat graag in overleg met de buurt te doen. “Maar op de vraag wat zij gewijzigd willen zien aan het ontwerp, is het antwoord dat ze niet eens willen dat er gebouwd wordt. Daar kunnen wij niets mee.” Timmers zegt al kleiner te gaan bouwen dan gepland, lager te gaan bouwen dan toegestaan en het gebouw geheel transparant te willen maken, zodat de bewoners hun uitzicht deels behouden. “Maar als de buurt nergens achter kan staan, zullen ze toch echt via de politiek moeten proberen het bestemmingsplan te wijzigen. Wij hebben dat bestemmingsplan niet gemaakt, wij hebben een plan ingediend voor een eerder vastgelegde bestemming.”
Hij begrijpt het enthousiasme van de toekomstige huurder, Café de Liefde. Dat zij wel van de daken willen schreeuwen dat ze na vijf jaar eindelijk een eigen café kunnen openen. En ook de buurt gunt Café de Liefde echt wel een eigen plek. Alleen niet bij hen voor de deur. “Als onze aanvraag voor een extra dakkapel wordt afgewezen omdat de hoogte ervan afbreuk zou doen aan het beschermde stadsgezicht, hoe kan de gemeente dan een kolos van tien meter hoog toestaan?”, aldus bewoonster Helen van IJsendijk.
Timmers hoopt dat de bewoners, als de nieuwe tekeningen zijn goedgekeurd, kunnen zien dat het geen kolos wordt. “Ik kan me goed voorstellen dat ze niet willen dat er voor hun deur gebouwd gaat worden. Daarom proberen we echt iets aan de buurt toe te voegen. En we hopen dat in samenspraak met de buurt te kunnen doen. We staan open voor die samenwerking, we willen daar recht aan doen.”