Door Petronella Polinder - De Geluksroute in Harderwijk, die afgelopen zomer is ingevoerd, begint niet per 1 september, zoals eerder is aangegeven, maar gaat in op 15 januari 2018. Dit omdat er wat regels zijn veranderd.
“Uit ervaring blijkt dat wanneer de aanmelding voor de Geluksroute op deze manier wordt ingestoken, de inwoners die in sociaal isolement zitten, echt naar boven komen. De andere optie brengt het risico met zich mee dat inwoners het geld niet aan willen wenden voor het beoogde doel van de Geluksroute”, zegt het college van burgemeester en wethouders als reden voor dat besluit. Inwoners die tussen 18 juli 2017 en nu een aanvraag hebben ingediend, worden nog wel benaderd door uitvoerder ZorgDat.Zo mogen inwoners niet langer zelf de aanvraag voor subsidie indienen, maar wordt dat door een intermediair (bijvoorbeeld thuiszorg, welzijnswerk, ouderenwerk of het zorg- en bijstandsloket) gedaan.
Chronisch zieken, mensen die in een sociaal isolement zitten door bijvoorbeeld een beperking of door armoede, kunnen een subsidie krijgen tot maximaal 450 euro voor om het even wat. Zo lang het hen maar gelukkig maakt. Een voorbeeld? In Almelo, waar de Geluksroute al sinds 2004 draait, heeft een man uit de bijstand met fotografie als hobby, door de eenmalige welzijnssubsidie, een goede camera kunnen aanschaffen. Het gevolg? Een toename van het welbevinden. Wat uiteindelijk resulteert in lagere zorgkosten, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente.
Het overige bedrag is voor de uitkeringen, er is genoeg voor maximaal 75 uitkeringen van 450 euro. Alle aanvragen komen binnen bij ZorgDat, maar worden beoordeeld en toegekend door het college. De uitkering wordt op de rekening van ZorgDat gestort, die welzijnsstichting zorgt er voor dat het bij de juiste mensen terecht komt.De Geluksroute kost de gemeente Harderwijk 79.950 euro. Daarvan gaat bijna de helft naar uitvoerder ZorgDat.
De Geluksroute in Harderwijk is in 2018 nog een pilot. Bij een succesvolle pilot, als zeven van tien daadwerkelijk ‘gelukkiger’ zijn geworden door de subsidie, wat door vragenlijsten voor- en na de subsidie duidelijk moet worden, blijft de subsidie jaarlijks terug komen. Als het bij minder dan zeven van de tien een positief effect heeft gehad, blijft het bij de pilot.
Lees ook:
Harderwijk start met een pilot Geluksroute
Subsidie voor ‘iets dat je gelukkig maakt