Gemeente Harderwijk gaat zoeken naar nieuwe locatie AZC

Door Petronella van het Goor - Einde voorjaar 2026 stopt opvang aan Graaf Ottolaan in Harderwijk. Er wordt de komende maanden druk gezocht naar een locatie voor een nieuw AZC in Harderwijk. Aan de Graaf Ottolaan, bij het huidige AZC, komt woningbouw. De overeenkomst met het COA voor die locatie loopt tot 30 juni 2026. 

Het college van burgemeester en wethouders geeft aan halverwege 2025 een nieuwe locatie aan te willen wijzen. Voor minstens tien jaar (net als aan de Graaf Ottolaan) of permanent. En voor ongeveer 500 asielzoekers

Volgens de spreidingswet, is Harderwijk verantwoordelijk voor de opvang van 273 asielzoekers. “Maar als we kijken naar onze rol als centrumgemeente, past hier een groter AZC”, zegt burgemeester Jeroen Joon. “En ook zonder die spreidingswet willen we als gemeente onze verantwoordelijkheid nemen, onze medemenselijkheid tonen. Het opvangen van ontheemden zit in ons DNA.”
 
Zelfvoorzienend
Het college heeft een voorkeur voor één grotere locatie en niet meerdere kleinere locaties. Bij een grote locatie regelt het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) de basisvoorzieningen als een huisarts en een basisschool, zodat het AZC zoveel mogelijk zelfvoorzienend is. “We kunnen bij een grotere locatie ook onderzoeken of een AZC te combineren is met ouderenhuisvesting, starterswoningen of flexwoningen voor statushouders. Want ook daarin hebben we een opgave. We moeten het doen met de oppervlakte die we hebben tussen bos en water, we zijn beperkt in fysieke ruimte.”
 
Draagvlak
Ook zijn er nogal wat criteria waar de locatie aan moet voldoen. Zo moet het op loopafstand van supermarkt en basisschool zijn, op fietsafstand van voortgezet onderwijs. En de locatie moet steunen op voldoende maatschappelijk draagvlak. “Dat draagvlak van de omgeving willen we graag en dat proberen we ook. Maar dat lukt nooit honderd procent”, geeft Joon aan. “Gelukkig zijn er ook heel veel mensen die de asielzoekers juist verwelkomen en daaraan zie je ook dat het echt bij Harderwijk past.”
 
Voor het einde van het jaar wil het college een shortlist voorstellen aan de raad. Dat er een nieuw AZC komt, is zeker. Alleen het waar is nog een vraag. “We hebben een verantwoordelijkheid, wettelijk gezien en vanuit medemenselijkheid, om asielzoekers op te vangen, dus dat gaan we ook doen”, aldus Joon.