Gemeente Harderwijk maakt excuses voor verwarring over dag waarop verkiezingen zijn

Harry Schipper – Een foutieve vermelding van de dag waarop men in Harderwijk over anderhalve week zijn of haar stem kan uitbrengen voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europese Parlement heeft tot verwarring geleid onder een aantal Harderwijkse stemgerechtigden.

‘Woensdag 6 juni 2024’ staat bovenaan in de allereerste zin op het door de gemeente Harderwijk huis-aan-huis verspreide grote uitklap-formulier 'Kandidatenlijsten voor de verkiezing van de Nederlandse leden van het Europese Parlement'

Maar die datum bestaat dus niet: Woensdag is 5 juni en donderdag is 6 juni. "Welke dag is het nou", vragen sommige lezers van Harderwijkse Zaken zich af. Zelfs bij uw verslaggever ontstond even verwarring, want zowel de verkiezingen voor de Tweede Kamer als voor de lokale gemeenteraad zijn bij zijn weten altijd op woensdag.

Kandidatenlijst Europese Verkiezingen 2024

De verkiezing van de Nederlandse leden van het Europese Parlement is echter op donderdag 6 juni, zo vermeld de nationale Kiesraad op haar eigen website. “Op donderdag 6 juni 2024 vindt de volgende Europees Parlementsverkiezing plaats. We kiezen dan de Nederlandse leden die ons de komende vijf jaar in het Europees Parlement mogen vertegenwoordigen.”

Burgemeester Jeroen Joon, tevens voorzitter van het Harderwijkse stembureau, werd zondag ook al van verschillende kanten erop geattendeerd dat er een foutieve dag-datum vermelding stond op het formulier waarop alle Nederlandse – en ook een paar Belgische – kandidaten staan waarop een stem kan worden uitgebracht. “We zijn daar vandaag inderdaad op gewezen”, zo laat de burgervader weten. “Uiteraard vervelend dat er op één plek in de kandidatenlijst een foutieve dag bij de datum staat. Onze excuses daarvoor”. 

Joon heeft wel een logisch klinkende verklaring voor de gemaakte fout: “Normaal zijn Nederlandse verkiezingen op woensdag en er is nu op die plek op de kandidatenlijst overheen gelezen. Europees heeft men voor een andere dag gekozen. Nu kan het gebeuren dat kiezers een dag te vroeg zijn en de volgende dag terug moeten komen. Op andere plekken in de kandidatenlijst, stempas, website et cetera staat wel de goede dag vermeld. We onderzoeken of we de komende dagen eventueel extra gaan communiceren.”

Overigens stemmen niet alle lidstaten op dezelfde dag. De verkiezing moet plaatsvinden tussen donderdag 6 juni en zondag 9 juni 2024. In Harderwijk kan op donderdag 6 juni gestemd worden in 25 stembureaus. In de ‘gewone’ stembureaus kan dat tussen half acht ’s morgens en negen uur ’s avonds. Voor zes mobiele stembureaus gelden afwijkende tijden. Zo is bijvoorbeeld het mobiele stembureau op het Stationsplein al om zes uur open. Handig voor vroege treinreizigers. Die moeten ook wel op tijd komen, want dit stembureau sluit diezelfde ochtend alweer om tien uur. ’s Middags gaat ie om vier uur weer open en sluit dan om negen uur ’s avonds. Tussendoor is het mobiele stembureau te vinden bij de diverse verzorgingstehuizen in de stad. Alle tijden staan (goed!) vermeld op de kandidatenlijst die iedereen al thuis heeft mogen ontvangen.