Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk heeft alle kapotte of niet goed functionerende ondergrondse containers laten repareren, ook die aan de Kortekamp.
Dat blijkt uit zowel een brief die voorzitter Lutjes van de huurdersvereniging De Kortekamp van de gemeente net heeft ontvangen, als uit antwoorden van afvalwethouder Bert van Bijsteren op vragen van het ChristenUnie-raadslid Marcel Heldoorn.Treden er tóch storingen op of is een ondergrondse container onverhoopt eerder vol, dan voorkomt een dubbele meting dat het geld kost, als de vuilniszak dan niet in de container kan worden gegooid
Heldoorn had de brief aan de huurdersvereniging onder ogen gehad en hem leek de informatie daarin ook nuttig voor andere inwoners in Harderwijk en Hierden waar men ook wel eens te maken kreeg en krijgt met storingen aan ondergrondse containers. De huurdersvereniging maakte zich zorgen over de container die bij hun staat en al een hele tijd niet goed functioneerde.
De gemeente laat in haar antwoord daarop weten dat het inderdaad voorkomt dat er afval klem komt te zitten in de opening. Vaak is dat doordat de container vol is. Inzameldienst Aconov probeert dit te voorkomen door haar routes zo goed mogelijk te plannen. De containers meten zelf wanneer ze vol zijn, waarna ‘er altijd snel actie wordt ondernomen’.
Bang dat er een lediging onterecht wordt geregistreerd, hoeven de gebruikers niet te zijn. “Op het moment dat iemand de afvalpas voor de container houdt om hem te openen, maar dat lukt niet doordat de container vol zit of doordat er een verklemming is, dan wordt dit niet geregistreerd voor betaling. Het registratiesysteem heeft namelijk twee meetpunten: op het moment dat de container helemaal open is en op het moment dat container gesloten wordt en daarmee het afval in de container belandt. Pas dan wordt dit geregistreerd als een lediging”, schrijft de gemeente.
Volgens wethouder Van Bijsteren komt het niet zo vaak voor dat de containers storingen hebben. Om die reden zag hij er geen heil in om die wetenschap te delen met anderen dan uitsluitend de huurdersvereniging, die hierover aan de bel trok. “Dat zou niet netjes zijn”, argumenteerde hij ook. Raadslid Heldoorn was dat niet met hem eens: “Volgens mij zijn er veel meer mensen die zich hierover zorgen maken en kan deze informatie die zorgen wegnemen”, probeerde hij nog om de wethouder op andere gedachten te brengen. Tevergeefs…
Lees ook:
Huurders bezorgd over betalen per vuilniszak: ‘ondergrondse containers regelmatig defect’