Door Harry Schipper – Het Harderwijkse gemeentebestuur laat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om in Harderwijk een circulaire afval- en grondstofinzameling met een depot voor de opslag van (gebruikte bouw)materialen en grondstoffen te realiseren, mogelijk zelfs met een compleet circulair ambachtscentrum.
Afvalwethouder Edwin Enklaar vertelde vrijdag bij de presentatie van het plan te hopen dat voor de werkzaamheden om uit het restafval nog zoveel mogelijk hergebruikbare materialen te halen, een beroep kan worden gedaan op mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.Zo’n afvalinzamelsysteem moet helpen om in de toekomst de hoeveelheid restafval die nu nog tegen alsmaar doorstijgende kosten wordt gestort of verbrand, te verminderen door daar eerst alle materialen uit te halen die kunnen worden hergebruikt
Concreet wordt hierbij gedacht aan een zogeheten circulair ambachtscentrum, waarin de functies van een milieustraat, kringloopwinkel en reparatiewerkplaats worden gecombineerd. In Nederland zijn al bijna honderd van zulke centra. Enklaar wijst als voorbeeld naar Apeldoorn. Daar zijn in een Circulair Ambachtscentrum onder andere een Repair Café, een Textielatelier, een (textiel)wasserij, een fietsenmakerij en een houtwerkplaats op meerdere locaties gevestigd, evenals enkele kringloopwinkels en een innamepunt, waar mensen zelf spullen naartoe kunnen brengen.
Of, waar en hoe precies zo’n Harderwijkse versie van een circulair ambachtscentrum en andere vormen van inzameling en bijbehorende opslagplek(ken) moeten komen, is nu natuurlijk nog niet bekend. Het terrein van de huidige milieustraat aan de Daltonstraat, dat momenteel wordt geëxploiteerd door Zero Waste is daarvoor eigenlijk te klein, zo wist de wethouder al. Er moet onder andere een sorteerstraat en demontagehal bij worden gebouwd.
Wethouder Enklaar verwacht dat met de toekomstige plannen voor een verdere restafvalverwerking de hoeveelheid ervan ‘met minstens twintig procent’ kan worden teruggebracht. “Dat scheelt ons in de kosten. Vooral verbranden wordt duurder. Door nu te investeren in een verdere inzameling hopen we dat de afvalverwerking straks minder snel en minder duur wordt”. Op dit moment wordt er volgens hem per inwoner negentig kilo restafval opgehaald. “Ons streven is nul kilo, dat lukt natuurlijk niet. Maar vijftig kilo moet toch kunnen”.
Wanneer Friesland Milieu, die vanaf 1 januari 2026 onder de naam Veluwe Milieu de afvalinzameling gaat doen voor de gemeenten Ermelo, Nunspeet, Elburg en Oldebroek die dan gaan samenwerken op het gebied van afvalinzameling, kan de organisatie voor een opstelplek voor haar wagenpark in eerste instantie terecht op een (gehuurd) terrein aan de Snelliusstraat. Er wordt nog gezocht naar een permanente opstelplek waar ook eerste lijns-reparaties kunnen worden uitgevoerd en waar een kantoor voor het personeel aanwezig is. Enklaar sluit niet helemaal uit dat wordt gekozen voor een locatie in een omliggende gemeente, al lijkt Harderwijk hem toch wel de meest voor de hand liggende gemeente. Daar komt bij dat over het Harderwijkse voornemen nog gesprekken moeten plaatsvinden. De wethouder: “We zijn nu nog voorzichtig aan het aftasten of we dit plan regionaal kunnen oppakken”.
Het onderzoek bekijkt ook wat de meest geschikte plek is voor de opslag van grondstoffen. De gemeente Harderwijk wil onder andere dat het grondstofgebruik in de bouw in 2030 met de helft is verminderd en dat gemeentelijk vastgoed in dat jaar voor honderd procent circulair wordt gebouwd of verbouwd. Vanaf 2050 is heel Harderwijk – in lijn met de circulaire doelstellingen van de rijksoverheid – zelfs honderd procent circulair. Maar daarvoor moet de gemeente wel beschikken over een locatie om al die grondstoffen, materialen en producten die kunnen worden hergebruikt, op te slaan. Voor zo’n grondstoffendepot is nu in Harderwijk nog geen definitieve plek.
Er wordt wel met een scheef oog alvast gekeken naar het terrein achter de milieustraat aan de Daltonstraat. De komst van grote windmolens op die plek is nu nog niet mogelijk, omdat daar kantoren te dichtbij staan, maar is – ondanks een negatieve uitspraak van de Raad van State – nog altijd niet helemaal uit beeld. Op die plek mogen dan weliswaar geen kantoren staan, er is daar mogelijk wel voldoende ruimte voor een grondstoffendepot. Bijkomend voordeel is dat het terrein dichtbij de Lorentzhaven ligt, zodat daar naast opslag ook mogelijkheden zijn voor overslag.