Gemeentebelang Harderwijk-Hierden stemt tegen de Begroting 2025-2028: 'Doe maar normaal, das gek genoeg'

Ingezonden bericht: Gemeentebelang Harderwijk-Hierden heeft tijdens de behandeling van de Begroting 2025-2028 aangegeven niet in te stemmen met het voorgestelde financiële plan. De fractie uitte stevige kritiek op zowel het inhoudelijke beleid als op het proces dat aan de begroting voorafging. 

Democratische inspraak onvoldoende gewaarborgd

Gemeentebelang benadrukte dat de begroting een document zou moeten zijn van democratische inspraak en een gedegen afweging van de financiële toekomst voor de gemeente Harderwijk. “Een goede begroting vraagt om input vanuit de samenleving: onze inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties, maar ook alle politieke partijen,” aldus fractievoorzitter Mark de Lange. Hij vervolgt: “Wij hebben dit proces met het fractieteam uitvoerig doorgenomen en wij kunnen niet anders concluderen dan dat niet iedereen vooraf in de gekoppelde bezuinigingsronde is meegenomen. Daarnaast hebben wij als oppositie tijdens de bespreking van de Kadernota in september geprobeerd om een aantal wijzigingen door te voeren. Alles werd afgeschoten, omdat het onmogelijk zou zijn.”

Disproportionele bezuinigingen en onrealistische uitgaven
Gemeentebelang zet grote vraagtekens bij de huidige verdeling van de bezuinigingen en geplande uitgaven. De fractie ageert tegen het duurder maken van zwemlessen en vrij zwemmen, onnodige investering in sfeerverlichting en uitgaven aan externe onderzoeksbureaus. Gemeentebelang vindt niet dat het nodig geweest is om iedere partij of betrokkene evenredig te laten bezuinigen. Ook wil de partij een halt toeroepen aan de oplopende belastingdruk en onrealistische investeringen in duurzaamheid. De Lange: “We gaan de ambities voor vermindering CO2-uitstoot toch niet halen. Ons energienetwerk zit rammetje vol, dus ook voorstellen tot nieuwe energie kunnen wat Gemeentebelang in de ijskast. Mijn fractieteam is van mening dat de gemeente zich te vaak opstelt als ‘het beste jongetje van de klas’. Een houding die niet nodig is en, zoals uit deze begroting blijkt, leidt tot onnodige kosten.”

Noodzaak voor kleinschalige AZC’s
Gemeentebelang pleit voor een realistischere aanpak van het asielbeleid. In plaats van één groot asielzoekerscentrum (AZC) wil de partij inzetten op kleinschalige opvanglocaties, gericht op mensen die daadwerkelijk veiligheid zoeken en nodig hebben. De Lange: “Het liefst zien wij helemaal geen asielzoekerscentrum meer binnen onze gemeente. Ons fractieteam is van mening dat het mogelijk moet zijn om onder de wettelijke norm van 273 asielzoekers te blijven. Daar zullen wij ons de komende jaren volop voor in gaan zetten. Wij willen in 2026 kiezen voor kleine locaties met maximaal 50-100 bedden per locatie. Helemaal gezien de wensen en gedachten van het huidige kabinet. Mogelijk gaat de asielwet weer van tafel. Minister Faber van de PVV zet zich in voor een versoberd asielbeleid en dat is iets waar wij als partij volledig achter staan.”

Focus op lokale belangen en een nuchter beleid
Gemeentebelang benadrukt dat de gemeente in de eerste plaats moet zorgen voor haar eigen inwoners. “Doe maar normaal, das gek genoeg,” stelt de fractie. Gemeentebelang pleit voor een realistische, kritische benadering van uitgaven en subsidies. De partij wil alleen geld steken in initiatieven die een direct doel en resultaat hebben voor een groot deel van de gemeenschap. Ook roept Gemeentebelang op tot verantwoord gebruik van belastinggelden.

Unanieme steun blijft uit
Hoewel Gemeentebelang gehoopt had op een begroting waar de fractie volledig achter kon staan, heeft de fractie aangegeven tegen het huidige voorstel te zullen stemmen. De partij benadrukt dat een betere balans nodig is tussen ambitie en realiteit, waarbij het welzijn van alle inwoners vooropstaat.