Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 5 – 3 februari 2016
Bekijk de werkzaamheden in het oostelijk deel van de Strandboulevard via de webcam op de Vischpoort. Op de achtergrond ziet u de bouw van de woningen op het Zuidereiland. Of volg via de webcam op het stadhuis de voortgang van de saneringswerkzaamheden op het oude industrieterrein. In het voorjaar wordt hier ook een tijdelijk parkeerterrein aangelegd. De beelden zijn te zien op www.waterfrontharderwijk.nl.Volg werkzaamheden Waterfront live vanuit uw stoel!
Waterfront op schema
In de afgelopen vijf jaar zijn verschillende onderdelen van het Waterfrontplan gerealiseerd: zo is het industrieterrein Lorentzhaven aangelegd en in gebruik genomen, zijn twee vogelrustgebieden gemaakt, bewoners en toeristen genieten al ruim drie jaar van het Strandeiland, maakt watersportvereniging Flevo gebruik van de nieuwe jachthaven De Knar en zijn de eerste bewoners verwelkomd in het nieuwe woongebied Zuidereiland. Door de vondst van niet-gesprongen explosieven heeft de sanering weliswaar wat vertraging opgelopen, maar ook dit is nu in volle gang. Daarnaast zijn de eerste woningen op de Watersportboulevard en de boothuizen in verkoop gegaan. Kortom, het Waterfront is flink in beweging.
Vorige week dinsdag 26 januari heeft wethouder Pieter Teeninga het boekwerk “Station Harderwijk, een ontwikkelingsgeschiedenis” overhandigd aan de Oudheidkundige Vereniging Herderewich. Voorzitter Matty Moggré en bestuurslid Leendert Karssen namen met veel plezier het boekwerk in ontvangst.Boekwerk over geschiedenis Harderwijkse station
Omdat het huidige stationsgebouw gaat verdwijnen, ontstond het idee om het gebouw voor die tijd goed vast te leggen. Gemeente, ProRail en NS hebben daarom bureau Steenhuis en Meurs gevraagd een boekje op te stellen als afscheid en documentatie van het huidige stationsgebouw uit 1983. Ook het oude station uit 1863 komt aan bod, dat heeft immers 120 jaar lang het gezicht van het spoor in Harderwijk bepaald.
Oudheidkundige Vereniging Herderewich heeft als doel de kennis van de geschiedenis van Harderwijk te behouden en bevorderen en heeft daarin haar sporen sinds lange tijd verdient. Daarom mag deze ontwikkelingsgeschiedenis in hun archief uiteraard niet ontbreken!
Het boekwerk over de geschiedenis van het station van Harderwijk is in te zien via www.harderwijk.nl/stationsgebouw.
Vanaf woensdag 10 februari start de actie ‘Ik Pas’: 40 dagen geen alcohol. Om het vanzelfsprekende patroon te doorbreken dat er op feesten en verjaardagen alcohol wordt gedronken, maar ook voor of tijdens het eten, als slaapmutsje of op de vrijdagmiddagborrel. We zijn ons niet altijd bewust van de gewoonte om bij steeds meer gelegenheden alcohol te drinken. Doe ook mee! www.ikpas.nl
Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door uw groente-, fruit- en tuinafval én luiers gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. Uw afval bestaat voor een groot deel uit groente- fruit- en tuinafval (GFT): zo’n 600 kilo per jaar. En als er in een gezin ook nog eens baby’s of peuters zijn, dan komt daar nog eens bijna 400 kilo bij. Want luiers horen ook bij het GFT!GFT en luiers: we maken er wat van!
Luiers kunnen bij het GFT omdat ze voor een groot deel zijn gemaakt van organisch materiaal dat goed composteerbaar is. De luiers kunnen dus op dezelfde manier als het overige GFT-afval verwerkt worden. GFT-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien! Meer informatie op www.afvalmeerwaard.nl.
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 15 mensen door koolmonoxide. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. De oorzaak is meestal een slecht onderhouden verbrandingstoestel én te weinig ventilatie. Koolmonoxide is een zeer giftig gas en ontstaat door onvolledige verbranding van bijvoorbeeld gas of hout. Het is een echte sluipmoordenaar: u proeft of ruikt het niet. Voor u het weet bent u bewusteloos.Voorkom koolmonoxidevergiftiging!
Waarom is koolmonoxide gevaarlijk?
Koolmonoxide is kleurloos, u kunt het niet zien en geurloos, u kunt het dus niet ruiken. Het bloed neemt koolmonoxide 250 keer sneller op dan zuurstof, met als gevolg dat er zuurstofgebrek ontstaat in de belangrijke organen zoals de hersenen. Iedereen die in een huis woont met verbrandingstoestellen (bijvoorbeeld kachel, geiser, cv, combiketel), een open haard of een garage aan het huis vast waar verbrandingsmotoren worden gestart, loopt mogelijk gevaar op CO-vergiftiging.
Hoe herkent u een koolmonoxidevergiftiging?
De eerste lichamelijke symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op een griepje: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Ook voelt u zich verward en/of slaperig en krijgt u een versnelde hartslag. Bij een hoge concentratie koolmonoxide treden er ernstige symptomen op zoals: bewusteloosheid, coma, blijvende hersenschade met mogelijk overlijden als gevolg.
Wat moet u doen bij koolmonoxidevergiftiging?
- Waarschuw huisgenoten
- Zet ramen en deuren wijd open
- Schakel (indien mogelijk) de bron uit
- Haal het eventuele slachtoffer uit de vergiftigde ruimte en leg hem of haar in de frisse lucht
- Bel 112
Het is belangrijk uw (open)verbrandingstoestel jaarlijks door een erkend installateur te laten controleren. Zorg daarnaast voor voldoende luchttoevoer. Zorg daarnaast altijd voor voldoende ventilatie. Tegenwoordig zijn veel woningen heel goed geïsoleerd. Daardoor is er bijna geen natuurlijke ventilatie meer via kieren en gaten. Heeft u een centraal afzuigsysteem? Sluit dan nooit de luchtaan- en afvoer af. Ook niet in een zeer koude winter. (Intallatiebedrijf Hop en van Drunen Installatiegroep)
Of u nu een geiser, cv of gaskachel heeft: om het aardgas te kunnen verbranden is zuurstof nodig. Is er te weinig zuurstof, dan is de verbranding niet volledig en vormt er zich koolmonoxide. Wanneer moet u zich ongerust maken?
- De vlam in het gastoestel is oranje in plaats van blauw en hoger dan normaal.
- De vrijkomende waterdamp verdwijnt niet via de afvoer, waardoor de ramen beslaan.
Kijk voor meer informatie over onder andere koolmonoxidemelders op
www.brandweer.nl/brandveiligheid/veilig_wonen/koolmonoxide/ en doe hier ook de CO-test.
Via Twitter @gemharderwijk en Facebook ‘Gemeente Harderwijk’ delen wij het laatste nieuws en informatie en kunt u in contact komen met de gemeente door een vraag te stellen, een Snel Herstel melding door te geven of informatie te delen.In contact via sociale media
www.twitter.com/gemharderwijk www.facebook.com/gemeenteharderwijk
Fase 1 Johan de WittlaanWerkzaamheden Wittenhagen Zuid
Uitvoeringswerkzaamheden aan de Johan de Wittlaan waren gepland in de periode van 11 tot en met 19 februari. Door de weersomstandigheden zullen deze werkzaamheden 1 tot 2 weken langer duren. De werkzaamheden zijn nu gepland van 26 februari tot en met 4 maart. De riolering en de funderingslaag in de Johan de Wittlaan zijn aangebracht en de woningen zijn ingeval van calamiteiten via de puinbaan bereikbaar. Daarnaast zijn deze ook per voet bereikbaar via Thorbeckelaan of Cort van de Lindenlaan.
Fase 2 gedeelte De Wittenhagen en gehele Heinsiuslaan
De werkzaamheden in het gedeelte De Wittenhagen en de Heinsiuslaan verlopen volgens planning van 3 februari tot en met 4 maart. De Wittenhagen is voor een deel afgesloten ter hoogte van het gedeelte tussen de Johan de Wittlaan en Heinsiuslaan. De Heinsiuslaan is geheel afgesloten voor verkeer, maar is wel voor nooddiensten bereikbaar via de aanwezige funderingslaag. De Heinsiuslaan is via Thorbeckelaan of Cort van der Lindenlaan bereikbaar. Dit geldt ook voor voetgangers en minder validen. Het aanwezige asfalt is opgebroken en de funderingslaag wordt zo lang mogelijk intact gelaten om de bereikbaarheid in geval van calamiteiten te waarborgen.
Aanvragen vergunningenOfficiële publicaties
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
- 18-1-2016 Beneluxlaan 206: erfafscheiding
- 20-1-2016 Waterfront: 20 boothuizen
- 21-1-2016 Parkweg 6: uitbreiden accommodatie
- 21-1-2016 Havendijk 1: uitbreiden restaurant
- 22-1-2016 Roemer Visscherstraat 10: dakkapel
- 18-1-2016 Molenweg 49: inrit en kappen 7 bomen
- 26-1-2016 Stationslaan 9: kappen 1 boom
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
- 25-1-2016 Lokhorsterweg 3: uitrit
- 26-1-2016 Jac. Perkstraat 1: uitbreiden woning
- 26-1-2016 Ooster Mheenweg 19: uitrit
- 26-1-2016 Stephensonstraat 31: reclame
- 28-1-2016 Molenweg 6a: stucadoren buitengevel
- 28-1-2016 Couperuslaan 85: doortrekken platdakhoogte in strijd ro
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
Vooraankondiging wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan IV
Burgemeester en wethouders maken bekend dat het wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan IV wordt voorbereid. In het bestemmingsplan Hierden Dorp 2011 zijn voor een aantal locaties in de kern van Hierden wijzigingsbevoegdheden opgenomen voor onder andere nieuwbouw van woningen. Voor de locatie Varenweg 16 zijn de plannen concreet en is besloten om een wijzigingsplan op te stellen.
Het ontwerpwijzigingsplan zal naar verwachting in de eerste helft van 2016 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de Stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de gemeentepagina www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel 411 911.
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 11-01-2016: Witte Kruis, Deventerweg, 3843 GD in Harderwijk voor het veranderen van het bedrijf: o.a. uitwendig wassen ambulances, opslag gasflessen.
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbest ontvangen:
- Op 08-01-2016: Deventerweg 4, 3843 GD in Harderwijk voor het gedeeltelijk slopen van een kantoor.
- Op 11-01-2016: Lageweg 21, 3849 PD in Hierden voor het verwijderen van asbest en slopen van schuren.
- Op 27-01-2016: Hierderbeek 1 in Hierden, voor het slopen van de restanten na brand.