'Handen, voeten en Google Translate'

De foto van het drie jaar oude jongetje in de blauwe korte broek, die dood aanspoelde op het strand van het Turkse Bodrum. De foto die de wereld door ging en een gezicht gaf aan de oorlog in Syrië. "Dat raakte me zo erg, ik voelde me zo machteloos. 'Als ik ook maar iets kan doen...', dacht ik steeds. Toen kwamen de vluchtelingen hier in Harderwijk aan." 

Mirjam de Vries hoefde er niet lang over na te denken voor ze zich meldde bij het Platform Welkom Vluchtelingen Harderwijk.

"Ik ging bij de werkgroep Gastvrij Harderwijk en wij regelen, via Stichting Present Harderwijk, de Meet & Eat avonden."
Daar zijn er nu drie van geweest, vanavond is de vierde- en laatste avond voor de zomerstop. "Over een week begint de Rammadan, die duurt een maand en dan is het bijna zomervakantie. We pakken de avonden in september weer op."

De Vries heeft zelf ook meegedaan aan de Meet & Eat.

"Bij ons kwam een echtpaar met een zoon van achttien en twee dochters van zeven en twee, ongeveer dezelfde leeftijd als mijn dochters. Hun zoon was al anderhalf jaar in Nederland, dus hij sprak onze taal redelijk goed, maar kon zich in Engels helemaal perfect verstaanbaar maken. Hij vertaalde alles naar zijn ouders. Wij hebben dus heel goed kunnen praten." Dat is wel eens anders. "Soms spreken de mensen geen woord Nederlands of Engels, maar vaak hoor je achteraf dat het helemaal niet heeft uitgemaakt. Handen, voeten, Google Translate. Alles werd uit de kast gehaald. Daarnaast gaat het vooral om de ontmoeting en daar heb je geen woorden voor nodig."

Het was een heftige avond. Mooi en ontroerend.

"Wij hoorden hoe hun situatie was. Dat ze voor hun kinderen zijn gevlucht. Als ze die niet hadden, waren ze er gebleven. Hun jongste dochtertje is in al dat oorlogsgeweld geboren. Zo'n bizar idee. Hier zijn ze veilig, voelen ze zich ook wel veilig, maar hebben ze nog wel veel zorgen over achtergebleven familie." Wat er voor haar vooral anders is na die avond? "Mijn eigen beleving van vrijheid. Dit jaar heb ik 4 en 5 mei echt beleefd. Niet 'mijn grootouders hebben de oorlog nog meegemaakt', maar 'wow, wij leven in echte vrijheid'. 
Voor vanavond is alles geregeld, de gastgezinnen en gasten zijn gekoppeld.
"Vanavond zijn er elf. De eerste avond hadden 26 gastgezinnen zich aangemeld, toen moesten we er een paar teleurstellen, omdat er niet zoveel aanmeldingen vanuit COA waren. Nu loopt dat redelijk gelijk op. Bij het COA weten ze per avond hoeveel 'plekken' wij hebben, dus regelen zij een gelijk aantal gasten, zodat zij ook niemand teleur hoeven te stellen."

De Vries hoopt dat na de zomervakantie meer gastgezinnen zich melden. "Dat kan via stichtingpresent.nl/harderwijk/meet-eat/. Wij als werkgroep koppelen de gastgezinnen aan de bewoners en proberen daarin zoveel mogelijk rekening te houden met de samenstelling van beide gezinnen."

Waarom het een goed idee is om gewoon een keer mee te doen?

"Je krijgt zoveel meer begrip voor hun situatie en je hoort hoe het echt is. Niet alles wat je op televisie te zien krijgt, is waar."

Harderwijkse Zaken

Adresgegevens

Brouwersbosweg 1
3849 NG Hierden

Telefoon

T. 06-53190013

Openingstijden

Ma 08.00 - 17.00 uur
Di 08.00 - 17.00 uur
Wo 08.00 - 17.00 uur
Do 08.00 - 17.00 uur
Vr 08.00 - 17.00 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info