Harderwijk Anders vraagt duidelijkheid over afvalkosten en BTW-teruggave

Harderwijk Anders roept het college van B&W op tot meer transparantie over de werkelijke kosten die inwoners betalen voor afvalverwerking. 

"Inwoners dragen momenteel bij aan de kosten voor afvalverwerking, maar het is niet duidelijk of zij de bruto of de netto kosten volledig dekken

Dat de gemeente een deel terugkrijgt via het BTW-compensatiefonds weten we wel," aldus Tim Smit-Brouwer, fractievoorzitter van Harderwijk Anders. 

PMD-brengpunt open houden
Donderdag 12 september beslist de raad van Harderwijk over de kadernota en de bezuinigingsvoorstellen. Op basis van deze plannen wordt de begroting voor 2025 opgesteld die later dit jaar wordt vastgesteld. Een van de bezuinigingsvoorstellen is het sluiten van het PMD-brengpunt bij de milieustraat. Harderwijk Anders zal tijdens de raadsvergadering met een voorstel komen om het sluiten van het PMD-brengpunt uit de ombuigingen te halen. Smit-Brouwer: "Er loopt momenteel een proces om tot een nieuw integraal afvalbeleid te komen, dat in 2026 van kracht wordt. Inwoners die zeer bewust met afvalscheiding bezig zijn willen we niet laten vallen. Goed gedrag moet lonen, dus zetten we ons ervoor in dat het PMD-brengpunt geopend blijft zolang het vormingsproces van een nieuw afvalbeleid nog loopt."
 
Verschillende opties tariefstelling afvalstoffenheffing
Een onderwerp uit de bezuinigingsvoorstellen weghalen betekent dat er op een andere plek geld gevonden moet worden. Daarom dient Harderwijk Anders in diezelfde raadsvergadering een voorstel in waarin B&W wordt gevraagd om bij de begroting 2025 verschillende opties te presenteren voor tariefstellingen rondom de afvalstoffenheffing. "Hierbij zou ook gekeken moeten worden naar een verschuiving tussen het vaste en variabele tarief, en naar de mogelijkheid om de kosten van het PMD-brengpunt te dekken uit het BTW-compensatiefonds", aldus Smit-Brouwer.

Eerlijk en transparant belasten
Of de voorstellen worden aangenomen moet blijken in de raadsvergadering. Smit-Brouwer: "We willen scherp krijgen hoe het precies zit met de bruto of netto kosten, zodat we ervoor kunnen zorgen dat inwoners niet meer betalen dan noodzakelijk is, we dus gewoon eerlijk belasten. Dat is wel zo transparant naar onze inwoners. We willen een afvalbeleid dat recht doet aan de inspanningen van de inwoners die al bewust bezig zijn met afvalscheiding, en dat op een eerlijke manier wordt gefinancierd."