Harderwijk Cirkelstad gelanceerd tijdens algemene ledenvergadering Bedrijvenkring Harderwijk

Harderwijk gaat meer inzetten op circulair bouwen. Daarvoor gaf wethouder Martijn Pijnenburg het startsein op donderdag 30 juni tijdens de algemene ledenvergadering van Bedrijvenkring Harderwijk (BKH). Door aan te sluiten bij Cirkelstad wordt ingezet op duurzaam bouwen met herbruikbare materialen en bouwen zonder afval. BKH ondersteunt duurzaam ondernemen en besteedde een groot deel van de tijd aan dit onderwerp tijdens de algemene ledenvergadering.

Bedrijvenkring Harderwijk  zet net als de gemeente in op duurzaam ondernemen

De algemene ledenvergadering van Bedrijvenkring Harderwijk vond plaats in ‘t Huus van Guus aan de overzijde van het Veluwemeer. Meer dan 50 leden genoten van een gebakje bij aanvang en een barbecue naderhand. Elk jaar wordt de bijeenkomst op een andere locatie in Harderwijk gehouden.

AVL BKH 2022

Duurzaamheidsvisie gemeente Harderwijk
Kersverse wethouder Martijn Pijnenburg, die duurzaamheid en economie in zijn portefeuille heeft, was uitgenodigd door Bedrijvenkring Harderwijk. “Ook in de toekomst willen we blijven ondernemen, maar alles wordt schaarser. We kunnen de aarde niet blijven uitputten en BKH is een motor, samen willen we lokaal en regionaal stappen zetten.” Pijnenburg denkt daarbij aan samenwerking in de complete duurzaamheidsvisie van Harderwijk. Van de energietransitie met zonnepanelen en windmolens tot klimaatadaptatie, hoe we onszelf aanpassen. Van biodiversiteit, hoe we genoeg natuur laten groeien tot circulariteit. “Dat is een ontzettend actueel thema en dat zullen degenen die in de maakindustrie werken zeker wel weten.” 

We willen met de bedrijventerreinen in Harderwijk een lokale kringloop maken.

Pijnenburg lichtte tijdens de lancering van Cirkelstad Harderwijk toe dat een duurzame economie een duurzame impuls verdient en dat Harderwijk zich daarom aansluit. “We willen inspireren en anderen meenemen, ook ondernemers die niet in de bouw zitten. Mijn droom is in dit gebied een circulaire economie te maken, met de bedrijventerreinen in Harderwijk een lokale kringloop maken. Wat voor de ene ondernemer een restproduct is, is de start voor de andere ondernemer. Hiervoor hebben we jullie nodig. Daarom hoor ik graag van de ondernemers van BKH welke stappen we kunnen zetten.

Cirkelstad Harderwijk AVL BKH 2022

Minder grondstoffen en minder afval
Cirkelstad is hét platform voor koplopers in de circulaire en inclusieve bouwsector die samen willen doen, leren en elkaar willen ontmoeten. Het bestaat uit 30 gemeenten en 150 bedrijven door heel Nederland. Doel is om in 2050 een stuk minder grondstoffen te gebruiken door in te zetten op hergebruik van afvalmateriaal in de bouwsector en maakindustrie. Er is een grote zorg in de bouwsector omdat er veel grondstoffen worden gebruikt maar er steeds minder beschikbaar is. Meer gebruikmaken van afvalstoffen is dus een oplossing waar we op in kunnen zetten.

Eerste Hulp bij Circulariteit voor bouwsector en maakindustrie
In Harderwijk zijn drie partners al aangesloten bij Cirkelstad: Ingenii Bouwinnovatie, Calduran en Van Wijnen. Peter Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie was aanwezig voor toelichting. Hij benadrukte dat circulariteit niet ophoudt bij bouwbedrijven. Ook de recyclingindustrie en de maakindustrie kunnen ermee aan de slag. “We moeten duurzamer ondernemen en zullen ook op een andere manier met grondstoffen moeten omgaan. Afval is vaak ook weer een grondstof. Denk aan afvalhout dat tot spaanplaat wordt verwerkt. Maar er is veel meer mogelijk. We moeten ook op zoek naar andere materialen. Het moet slimmer, eenvoudiger en sneller.” 

Het moet slimmer, eenvoudiger en sneller.

Aansluitend aan zijn toelichting lanceerde Kuindersma van Ingenii Bouwinnovatie het EHBC-model; Eerste Hulp bij Circulariteit. Dit is een hulpmiddel vanuit de gemeente Harderwijk om bedrijven te helpen bij circulair ondernemen. “Bijvoorbeeld met de circulariteitsscan. Doe mee en dan beloof ik u dat je de dag erna al aan de gang kunt. Geen dikke rapporten maar direct tastbaar aan de slag met circulair en duurzaam ondernemen.” MKB-ondernemers kunnen zich aanmelden bij Ingenii Bouwinnovatie. De scan is gratis voor leden van de Bedrijvenkring Harderwijk.

Duurzaamheid ook belangrijk doel voor Bedrijvenkring Harderwijk
Dat Harderwijk Cirkelstad is gelanceerd tijdens de algemene ledenvergadering van Bedrijvenkring Harderwijk, is niet vreemd. De energietransitie staat ook bij de aangesloten ondernemers hoog op de agenda. Er is voor dit onderwerp een speciaal project met eigen logo gemaakt en een speciaal bestuurslid aangesteld met portefeuille duurzaamheid. Ook in de samenwerking met andere bedrijvenkringen in de regio en met gemeente Harderwijk is duurzaamheid een belangrijk onderwerp van gesprek. BKH gaat dit jaar onder meer aan de slag met een plan voor het vergroten van de biodiversiteit op de bedrijventerreinen. Verder wordt er op verzoek van de leden gekeken naar de zandplaat aan de Daltonstraat. Veel bedrijven in de omgeving hebben last van het opvliegende zand. Suggestie is om hier een bomendepot te maken of bloemzaad in te zaaienHier zal in samenwerking met gemeente Harderwijk naar worden gekeken.

Jaarverslag 2021 en highlights 2022
Voorafgaand aan de lancering van Harderwijk Cirkelstad deelde het bestuur van Bedrijvenkring Harderwijk het jaarverslag van 2021. Daarin werd teruggeblikt naar acties rondom de energietransitie, bereikbaarheid van Lorentz en oplevering van een nieuw camerasysteem. Ook is in 2021 de Vitaliteitsstrijd gestart, verkiezingen voor de meest vitale organisatie in Harderwijk. Verder zijn er tijdens de algemene ledenvergadering drie nieuwe bestuursleden beëdigd en is de jaarrekening vastgesteld. Voor 2022 staan verschillende highlights op de agenda. Naast duurzaamheid zijn nu onder meer netcongestie, regionale samenwerking en een investeringsfonds belangrijke focuspunten. 

In 2021 heeft BKH gewerkt aan de energietransitie, bereikbaarheid van Lorentz, oplevering van een nieuw camerasysteem en lancering van de Vitaliteitsstrijd.

Energiehuishouding
Voor de bedrijventerreinen in Harderwijk is netcongestie een belangrijk onderwerp. Bedrijvenkring Harderwijk wil voorkomen dat er een energietekort ontstaat. Daarom gaat het bestuur zich inzetten om ondernemers over te halen tot herverdeling. Een andere oplossing kan zijn het plaatsen van een batterij waarmee eigen opwek opgeslagen wordt.

Regionaal verwijzen
Regionale samenwerking wordt voor Harderwijkse ondernemers steeds belangrijker, zeker ook omdat de bedrijventerreinen in Harderwijk vol raken. Bedrijven kunnen straks kiezen om een pand op te knappen of te verhuizen naar een van de omliggende gemeenten. Goede afstemming in de regio is daarbij van belang.

Investeringsfonds
Het ondernemersfonds dat in de afgelopen jaren bij Bedrijvenkring Harderwijk meerdere keren is besproken, heeft in het afgelopen jaar in de ijskast gestaan. In 2022 wordt er gekeken of er, onder een andere naam, toch meer draagvlak is voor een dergelijk investeringsfonds.
 
Op de website van Bedrijvenkring Harderwijk staan de eerstvolgende activiteiten vermeld. Daar staat ook meer informatie over de projecten en lidmaatschap.

AVL BKH 2022

Bedrijvenkring Harderwijk

Adresgegevens

Postbus 115
3840 AC Harderwijk

Telefoon

T. 06-40442902

Meer info