Begin 2015 kregen de vakantieparken in Harderwijk te horen dat ze zelf een voorstel mochten doen voor hun toekomst, in het kader van het regionale project Vitale Vakantieparken.
Dat voorstel markeerde het begin van het einde van de slepende kwestie over permanente bewoning in zogenaamde ‘vakantie’ parken.De deelnemende gemeenten willen het toeristische aanbod versterken en de vakantieparken die verouderd zijn, niet als zodanig gebruikt worden en geen kansrijke recreatieve toekomst hebben, eenmalig de aanbieding doen om te transformeren naar bijvoorbeeld een woonwijk.
Nu de meeste toekomstvisies vanuit de parken binnen zijn, blijken er vier grote, de Ceintuurbaan, Slenck&Horst, Onze Woudstee en de Dennenhoek niet in de recreatieve hoek verder te willen. De Ceintuurbaan wil een woonwijk worden, evenals Slenck & Horst en Onze Woudstee. De Dennenhoek wil een combinatie van wonen en arbeidsmigrantenhuisvesting. De Schaapskamp aan de Watervalweg in Hierden, heeft ook een visie ingediend, voor arbeidsmigrantenhuisvesting.
De Konijnenberg, Het Verscholen Dorp en camping de Peperkamp willen helemaal gaan voor de recreatieve bestemming. Op een aantal parken zijn nog persoonsgebonden gedoogstatussen van kracht. Daar kan niet tegen worden opgetreden, maar ander ‘oneigenlijk gebruik’, dus permanente bewoning, wordt actief tegengegaan.
De eigenaar van camping de Elzenhof heeft aangegeven binnenkort met pensioen te gaan. In het bestemmingsplan Groene Zoom heeft de camping de bestemming verblijfsrecreatie met de mogelijkheid tot een wijzigingsbevoegdheid richting wonen.
Die zijn fors. Veel van de parken hebben een geluidswal nodig, ook moet de bestemmingsplanwijziging door de huiseigenaren worden betaald. Omdat de gemeente begrijpt dat het moeilijk is om honderd procent van de huiseigenaren mee te krijgen, is 95 procent de ondergrens. Dat betekent voor de Ceintuurbaan dat er vijf eigenaren mogen weigeren, voor Slenck&Horst tien, voor Onze Woudstee twaalf en voor de Dennenhoek drie.Alle parken die graag woonwijk willen worden, moeten zelf de kosten daarvoor dragen.
Na de transformatie tot woonwijk geldt voor die eigenaren dat zij alleen mogen recreëren in hun woning. Daar zal ook streng op gecontroleerd worden. Als zij hun woning ooit verkopen of ze veranderen alsnog van gedachten, kan een transformatie naar wonen altijd nog.
Al het bovenstaande en meer wordt in de raadscommissie Ruimte, op 30 november besproken.
Waarschijnlijk komt het een maand later ter sprake in de raadsvergadering.