Door Harry Schipper – De gemeente Harderwijk bouwt de komende tien jaar 4900 woningen, zo is vastgelegd in een vernieuwde afspraak van de Noord-Veluwse gemeenten met provincie en het Rijk.
Ook wil Harderwijk dat Rijk en provincie met geld structureel ondersteuning bieden als het niet lukt om zelf voor moeilijke binnenstedelijke ontwikkelingen genoeg geld bijeen te krijgen om zo stad en dorp leefbaar te houden.Maar tegenover die afspraak – bekend als de Woondeal Noord-Veluwe 2025-2035 – wil Harderwijk wel dat het Rijk over de brug komt met investeringen in mobiliteit, een betere bereikbaarheid en er een doorbraak komt in de problemen rond stikstof en netcongestie
De rijksoverheid sluit in heel Nederland woondeals met gemeenten om zo de flinke woningnood in Nederland terug te dringen. Wat het Rijk betreft moeten er tot en met 2030 landelijk 900.000 woningen gebouwd worden, waarvan tweederde betaalbaar moet zijn. Ook moet in de plannen meer aandacht komen voor specifieke doelgroepen als starters, ouderen en mensen met een zorgbehoefte.
Harderwijk had drie jaar eerder al een eerste woondeal met Rijk en de provincie Gelderland gemaakt. Daarin was afgesproken dat tussen 2022 en 2030 de gemeente 5500 woningen zou bouwen. In die periode zijn er ongeveer 1050 gerealiseerd. Tot en met 2030 resteren dus nog 4500 te bouwen woningen. Omdat de termijn nu doorloopt tot 2035 en de planning van een aantal woningbouwprojecten is veranderd, heeft de gemeente nu dus aangeboden om de komende tien jaar 4900 woningen te bouwen.
De gemeente wil van dat aantal voor 72 procent betaalbare woningen bouwen, waarvan 32 procent sociale huurwoningen. Dat is voldoende voor wat provincie en Rijk eisen, namelijk tweederde betaalbaar, waarvan zo’n eenderde als sociale huur. Daarmee geeft de gemeente zichzelf wat speling als woningbouwplannen concreet worden.
B en W van Harderwijk denken dat het aanbod voor de bouw van 4900 woningen ‘realistisch’ is, maar dan moet wel aan ‘randvoorwaarden’ worden voldaan. “Zonder randvoorwaarden kunnen wij minder woningen realiseren dan afgesproken. Wij kunnen dan ook minder betaalbare koopwoningen en sociale huurwoningen realiseren en het tempo waarin we kunnen realiseren gaat omlaag”, zo laat het gemeentebestuur alvast weten.
Wat die randvoorwaarden betreft, kan wethouder Martijn Pijnenburg er wel een paar opnoemen. “Het verzwaren van het elektriciteitsnetwerk is er zo eentje. Door de energietransitie, iedereen van het aardgas af, is dat beslist nodig. Door de netcongestie kunnen hele bouwprojecten stil komen te liggen”. Pijnenburg wijst ook op een andere factor die in Harderwijk een steeds belangrijkere rol inneemt: ruimtegebrek. “Harderwijk ligt ingeklemd tussen de Randmeren en Natura2000-gebied. We zijn een centrumgemeente, waarin naast woningbouw ook andere zaken om ruimte vragen. Denk aan bedrijventerreinen. Onze terreinen zitten al helemaal vol. Daar is ook geen uitbreiding mogelijk. Alleen bij de Zandlaan zijn wellicht nog mogelijkheden. Dat betekent ook keuzes maken, want we zitten aan de randen van de groei. Je kunt je dan afvragen of we bepaalde plannen op het gebied van ruimtelijke ordening niet samen kunnen oppakken met de andere gemeenten Ermelo, Putten en Zeewolde waarmee we samenwerken. En je moet dan ook denken aan meer gestapeld bouwen”.
De wethouder wijst er ook op dat Rijk en provincie graag willen dat Harderwijk woningen bouwt, “Dat bod doen wij nu, maar daar mag wel wat tegenover staan. Zo willen wij dat zij investeren in onze bereikbaarheid”.