De gemeenteraad van Harderwijk heeft tegen een voorstel van de PvdA en GroenLinks gestemd om de wettelijke zoekperiode voor jongeren tot 27 jaar te laten vervallen.
In Rotterdam en Utrecht is deze periode al afgeschaft, omdat deze gemeenten zien dat jongeren hierdoor opgezadeld worden met financiële problemen.Deze zoekperiode houdt in dat jongeren 4 weken moeten wachten voor ze een aanvraag tot een bijstandsuitkering kunnen indienen, terwijl ze deze al wel nodig hebben
Hoewel het formeel tegen de wet is om de zoekperiode af te schaffen, heeft het Rijk niet ingegrepen bij de gemeenten die dit wel gedaan hebben. PvdA raadslid Jitske van Noordennen had daarom graag gezien dat deze ruimte daarom ook in Harderwijk gebruikt werd: “Het is al vreemd dat er onderscheid wordt gemaakt tussen jongeren van 26 en 28. Maar het is onbegrijpelijk dat de wethouder koste wat kost wil vasthouden aan de wet, terwijl andere gemeenten wel bereid zijn om hiervan af te wijken. Jongeren worden zo doelbewust in de problemen gebracht.”
In een reactie gaf het College aan dat de zoekperiode wettelijk geregeld is en dat het College hierin, in tegenstelling tot andere gemeenten, strikt de richtlijnen van de wet wil volgen. De PvdA-fractie vindt het onbegrijpelijk dat Harderwijk het braafste jongetje wil zijn en deze jongeren niet wil helpen. De strikte reactie van het College trok echter wel partijen over de streep, die aanvankelijk positief tegenover het voorstel stonden. Het voorstel werd daarmee verworpen.