Door Harry Schipper – Met het lopen van een marathon, op 13 oktober in Amsterdam, wil de Harderwijkse Romy Brouwer de aandacht gevestigd krijgen op de veelal onzichtbare wereld van gedwongen prostitutie en mensenhandel.
Ook in Nederland, dat nota bene wereldwijd voorop loopt als het gaat om gelijkheid, vrijheid en rechten voor vrouwen, zijn er nog altijd duizenden slachtoffers van bruut geweld, eenzaamheid en doodsangst
“Er is geen vrouw op de wereld die denkt: dát ga ik doen”, zegt Romy Brouwer stellig, als ze voor een interview over haar topic aanschuift in café Holy Moly aan de Markt, het plein waaraan ze ook woont. De 29-jarige Harderwijkse heeft, sinds ze een paar maanden geleden werd gedoopt tot het christelijk geloof, een vurige wens: “Ik wil heel graag dat mensen weten van het wereldje van gedwongen prostitutie en mensenhandel. Het is namelijk best een serieus probleem, dat ook hier in Harderwijk speelt”.
Dat laatste kan ze niet bewijzen. “Niet voor Harderwijk, al is het wel zeker dat het speelt in bijvoorbeeld Amersfoort”. In Nederland zijn in de periode 2016-2020 in totaal 4894 mogelijke slachtoffers van mensenhandel geregistreerd bij het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel. Een derde van dat aantal is jonger dan 23 jaar. En niet zelden gaat het daarbij om seksuele uitbuiting. Maar de Nationaal Rapporteur Mensenhandel leunt voor haar cijfermateriaal vooral op informatie van de politie en Marechaussee, die lang niet alle slachtoffers in beeld hebben. Volgens betrouwbare schattingen zijn er jaarlijks 5000 tot 7500 slachtoffers van mensenhandel in Nederland.
Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel. De uitbuiters van minderjarigen zijn vaak loverboys. Juist vandaag kwam Conny Rijken, sinds september vorig jaar Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen kinderen met het advies dat voor een effectieve bestrijding van mensenhandel er meer specifieke maatregelen in de wet moeten worden opgenomen die zich specifiek richten op het tegengaan van uitbuiting.
Romy Brouwer gaat het niet alleen om aandacht voor de slachtoffers in Nederland. “Het probleem speelt wereldwijd. “In Roemenië bijvoorbeeld, worden meisjes in kelders gestopt en door pooiers gedwongen tot prostitutie. Als je al van jongs af wordt misbruikt en je hoort telkens dat je niks waard bent, dan is de kans groot dat je later een man tegen het lijf loopt die lief en aardig doet, maar die dan een loverboy blijkt, feitelijk dus een pooier. Vaak gaat het om slimme meiden hoor, maar ze komen vast te zitten in een systeem. Ze hebben hulp nodig om uit hun situatie te komen, want ze weten zelf niet hoe dat te doen. Maar aan dat probleem wordt zó weinig aandacht besteed. Dat wil ik veranderen.”
Romy hoorde voor het eerst over de wereld van gedwongen prostitutie en mensenhandel tijdens een dienst van de christelijke hulporganisatie Mozaïek in Nijkerk. “Het ging toen over Kenia waar sprake is van veel extreme armoede. Het betreft daar veelal hele jonge kinderen die door nota bene hun eigen ouders in de prostitutie worden gedwongen. Ik wilde daar toen zelf heen om dat zelf te hebben gezien. Anders kun je er ook geen informatie over verspreiden. Ik wilde me toen opgeven voor de Mozaïek Kenia Muskathlon, maar daarvoor waren al teveel inschrijvingen. Ik doe daarom nu mee aan de Muskathlon in Amsterdam”.
Een marathon? “Ja. 42 kilometer. Ik ben best wel sportief en heb ooit een halve gelopen. Ik vind dat je zelf ook uitgedaagd moet worden. Helaas ben ik iets te fanatiek gaan trainen, waardoor ik nu een knieblessure heb opgelopen. Na zes kilometer krijg ik nu pijnsteken. Maar ik geloof dat het onmogelijke mogelijk is, dus zodra het kan, ga ik weer verder met trainen”.
Voor de Muskathlon die ze gaat lopen wil Romy Brouwer 10.000 euro inzamelen. “Elke deelnemer gaat een sportieve prestatie verrichten en moet dat bedrag inzamelen”. Het inzamelde geld gebruiken een aantal (christelijke) hulporganisaties zoals Compassion, Open Doors en THDV om de nood te helpen oplossen in de provincie Marsabit in het noorden van Kenia. Daar heerst extreme armoede, onder andere het gevolg van de grote droogte en enorme werkloosheid. Er is daar een tekort aan eten, drinken, kleding en onderdak.
Een begin heeft Romy al gemaakt: “Ik heb op Instagram een oproep geplaatst en meteen de eerste dag al duizend euro mogen ontvangen. Ik zit nu op 1200 euro, dus er moet nog veel binnengehaald”. Brouwer, die vanuit haar kantoorruimte bij Green Offices online content marketing bedrijft voor - en ook bij - lokale en regionale bedrijven, wil het geld inzamelen met vlogs en foto-shoots voor bedrijven die haar met haar project willen sponsoren. “Of misschien een benefietavond organiseren”, denkt ze hardop. “Met een veiling erbij”.
Naar eigen zeggen heeft Romy haar ‘focus verlegd van nemen naar geven’. “Door het geloof ben ik van binnenuit vernieuwd”, vertelt ze. “Vroeger ging ik vaak op stap. Ik was wel een beetje een feestbeest. Altijd met mezelf en mijn eigen leventje bezig. Maar ik ben veranderd. Mijn focus is verlegd naar de ander; dat maakt me gelukkig!”
Ook het goede doel van Romy Brouwer steunen? Ga naar: muskathlon.nl/deelnemers/nederland-2023-romy-brouwer.