De cardiologen van Ziekenhuis St Jansdal zijn sinds het najaar van 2015 gestart met hartkatheterisaties via de pols.
Zij doen deze behandeling naast de traditionele procedure via de lies. Een hartkatheterisatie via de pols heeft voor patiënten twee grote voordelen: de procedure is patiëntvriendelijker en brengt minder complicaties met zich mee.Cardioloog Ferry Alsemgeest legt uit dat hartproblemen vaak worden veroorzaakt door het dichtslibben van de kransslagaderen, de bloedtoevoer naar de hartspier. “Een hartkatheterisatie is een onderzoek om duidelijk te krijgen of bepaalde klachten of problemen veroorzaakt worden door een vernauwing in een van de kransslagaders. Bijvoorbeeld als er sprake is van kortademigheid, pijn op de borst of hartritmestoornissen. Als uit het onderzoek blijkt dat een of meerdere kransslagaders vernauwd zijn dan kunnen medicijnen, een dotterbehandeling of een bypassoperatie nodig zijn.”
Het onderzoek
Tijdens een hartkatheterisatie wordt onder lokale verdoving een dun, buigzaam slangetje via de slagader in de pols of lies ingebracht. Deze wordt door de slagader naar het hart geschoven om contrastvloeistof in de kransslagaderen te spuiten. Vervolgens worden met röntgenopnames filmpjes gemaakt van de doorstroming van de contrastvloeistof in de kransslagaderen. Op deze manier kan de cardioloog zien waar het eventuele probleem zit.
Minder risicovol en prettiger
Volgens Ferry Alsemgeest heeft een hartkatheterisatie via de pols een aantal voordelen boven de procedure via de lies: “Deze plek is voor patiënten prettiger en brengt minder complicaties met zich mee. Een van de meest voorkomende risico’s van een hartkatheterisatie is een bloeduitstorting op de plaats waar de katheter in de slagader wordt ingebracht. Bij het inbrengen via de pols komt dit minder voor dan wanneer de procedure via de lies plaats vindt. Na het onderzoek wordt er tijdelijk een polsbandje met lucht geplaatst op het gaatje in de slagader totdat deze weer dicht is. In tegenstelling tot bij een hartkatheterisatie via de lies hoeven patiënten bij een katheterisatie via de pols geen bedrust te houden. Zij kunnen na het onderzoek meteen zelf overstappen in een rolstoel, waarna zij worden teruggebracht naar de afdeling. Dat is zowel voorde patiënt als de verpleegkundige veel prettiger.”
Onderzoek heeft uitgewezen dat negentig procent van de patiënten die een hartkatheterisatie via de pols heeft ondergaan, dit als positief heeft ervaren en dit een volgende keer weer via de pols zou willen. Meer informatie over de procedure bij een hartkatheterisatie in Ziekenhuis St Jansdal vindt u op www.stjandal.nl/cardiologie.