HK59 in oude glorie hersteld

Door Petronella van het Goor - Na een half jaar van gaten dichten, schuren en lakken, komt de HK59 op Aaltjesdag, zaterdag 8 juni, weer thuis bij Vishandel Dries van den Berg. Een half jaar eerder dan gedacht. 

Na de brandstichting in de boot, in november 2022, volgde een jaar van getouwtrek tussen verzekeraars en verzekeringsexperts

Intussen zat de Botterstichting Elburg met een groep vrijwilligers te wachten op groen licht voor de restauratie. Dat kwam in november 2023. Na een half jaar ‘alle hens aan dek’, is de boot er weer klaar voor.

Schokker HK59

Over de HK59
De boot is een replica van een oude, Harderwijkse vissersboot, de HK59. De kapitein van die boot was Barend Luiting, beter bekend onder zijn bijnaam Barend de Flappe. Harderwijker Bertus Scholten, getrouwd met een Luiting, bouwde de boot na. Op 14 juni 1997 (ook een Aaltjesdag) werd die boot te water gelaten. (Bron: Robert Oosterhof, de Tagrijn 2013/2) Peter: “Bertus heeft er jaren mee gevaren, voer mee met de Visserijdagen, de Aaltjesdagen. Ik zie het nog zo voor me. Maar hij werd ouder, de boot had veel onderhoud nodig en op een dag, zo rond onze nieuwbouwplannen, was hij er klaar mee. Wij waren net bezig met ons museum ‘visserij, van vangst tot verkoop’ en vonden de boot daar wel bij passen.”

Museumklaar
De Botterstichting Elburg had destijds (2018) een speciale werkgroep opgericht voor de HK59. “Hij was aan onderhoud toe. En we moesten de boot geschikt maken voor het museum. Een trappetje erop, de motor eruit, we hebben speakers ingebouwd.” Het was echt een project van Peter en Dries samen. “Los van het emotionele stuk, is het gewoon ook een hele mooie boot en een belangrijk onderdeel van ons museum. Ik ben blij dat ‘ie er straks weer ligt.”

Feestelijk onthaald
Met de nazaten van kapitein Barend de Flappe, de familie Luiting, Bertus Scholten en Herman Jansen van de Botterstichting Elburg wordt de gerestaureerde HK59 op 8 juni, om 14 uur, feestelijk onthuld. “Iedereen die het leuk vindt om daar bij te zijn, is van harte welkom”, aldus Peter.

Palingrokerij en Vishandel Dries van den Berg

Adresgegevens

Stephensonstraat 2
3846 AK Harderwijk

Telefoon

T. 0341-423723

Openingstijden

Ma Gesloten
Di 9.30 - 18.30 uur
Wo 9.00 - 18.30 uur
Do 9.00 - 18.30 uur
Vr 9.00 - 18.30 uur
Za 9.00 - 18.00 uur
Zo Gesloten
Meer info