Inwoners die krap zitten, krijgen cadeaubon voor aanschaf witgoed

Door Harry Schipper – Inwoners van Harderwijk en Hierden met een kleine portemonnee kunnen via – maar met een omweg – vanaf vandaag van de gemeente een cadeaubon van maximaal 500 euro krijgen voor de aanschaf van nieuw energiezuinig witgoed.

De bedoeling van de cadeaubon is dat de aanvragers met de cadeaubon oude, energie slurpende wasmachines of koelkasten vervangen door energiezuinige modellen om zo het energieverbruik en de daarmee gepaarde CO2-uitstoot omlaag te brengen

En lager energieverbruik betekent ook nog eens een lagere energierekening, zo is de gedachte. Voor de witgoedactie is 400.000 euro subsidie beschikbaar. Dit bedrag hoeft de gemeente niet zelf op te hoesten, want het is beschikbaar gesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken en via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland beschikbaar gesteld aan tal van Nederlandse gemeenten, waaronder dus ook de gemeente Harderwijk.

Het ontwerp voor de ‘Subsidieregeling Kadobon Witgoed Harderwijk’ heeft al afgelopen zomer al voor inspraak ter inzage gelegen en is, nadat niemand daarover een zienswijze heeft ingediend,  dus nu door B en W officieel vastgesteld.  

De cadeaubonnen zijn niet voor iedereen. Ze zijn bedoeld voor zowel alleenstaanden, alleenstaande ouders met kinderen en voor gezinnen met een eigen energiecontract en die het afgelopen jaar of dit jaar op basis van een inkomen tot 120 procent van de toepasselijke bijstandsnorm een eenmalige energietoeslag hebben gekregen van de gemeente.

Ook wie het afgelopen jaar op grond van de Participatieweg en de Herziene beleidsregels eenmalige energietoeslag Harderwijk een toeslag kregen, komen voor de subsidie in aanmerking. En per adres wordt er maar één cadeaubon verstrekt. De adressen die in aanmerking komen, worden via Meerinzicht aangeschreven. In totaal betreft het zo’n 1800 huishoudens. In de brief staat precies hoe alles werkt en wat je moet doen om een energiezuinige wasmachine of koelkast in huis te krijgen.

Een snelle rekensom leert dat de 400.000 beschikbare subsidie maar genoeg is voor 800 huishoudens. Als er meer aanvragen binnenkomen dan er cadeaubonnen zijn, dan geldt ‘op is op’ stellen B en W, dus op tijd reageren – in ieder geval vóór 31 maart volgend jaar - is wel van belang. Wie mis grijpt, hoeft overigens niet helemaal bij de pakken neer te zitten: bij de gemeente wil het Team Duurzaamheid op zoek gaan naar extra budget en extra tijd om alsnog de cadeaubon aan te kunnen vragen.

Het aanvragen van de cadeaubond verloopt via het Regionaal Energieloket, Groupcard en Stichting Derdengelden Groupcard. Deze organisaties waren eerder ook betrokken bij het aanvragen van de Doe-het-zelf klusbon waarmee aanvragers (gratis) isolatiemateriaal konden bestellen. Voor die ondersteuning draait de gemeente wél zelf op voor de kosten, nar schatting ongeveer vijftien duizend euro.